Ieder jaar wordt op 1 januari het nieuwe percentage vastgesteld voor de indexering van alimentatie. Op basis van dit percentage worden alle alimentatiebedragen verhoogd. Het nieuwe percentage wordt geïndexeerd op basis van de hoogte van de lonen in het voorgaande jaar. In de voorgaande jaren is het percentage gestegen. Ook dit jaar is er een stijging. In 2024 is het nieuwe percentage voor de indexering van alimentatie gewijzigd naar 6,2%.
De wettelijke indexering van alimentatie is in principe verplicht om door te voeren. Echter is er natuurlijk altijd een uitzondering. Zo kan er worden afgeweken van de indexering van alimentatie wanneer er gekozen wordt voor alimentatie die gekoppeld is aan het loon. Mocht een dergelijke uitzondering het geval zijn, dan hoort er wel een informatieregeling te zijn. De rechter kan daarnaast, zowel op verzoek als niet op verzoek, de alimentatie voor een bepaalde of onbepaalde periode uitsluiten.
Zoals eerder uitgelegd, wordt de wettelijke indexering van de alimentatie bepaald aan de hand van de ontwikkeling van het loonpeil. Het kan natuurlijk voorkomen dat de individuele omstandigheden sterk af kunnen wijken van deze ontwikkeling. In een dergelijk geval kan beroep worden gedaan op een rechter die een vroegere rechterlijke uitspraak of alimentatieovereenkomst aan kan passen aan de veranderde omstandigheden. Hierbij is ook het omgekeerde mogelijk; de uitsluiting van de automatische indexering van de alimentatie kan ook worden ingetrokken naar aanleiding van gewijzigde omstandigheden. Mocht de wettelijke indexering van de alimentatie nooit betaald zijn, maar er is hier wel recht op, dan kan deze altijd teruggevorderd worden over een periode van maximaal 5 jaar.