Scheiden met kinderen

Met elkaar, uit elkaar. Laat de kinderen niet de dupe worden van de scheiding.

    Bel mij terug!

    Geef uw telefoonnummer op en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug

    Bij het klikken op 'Verzenden' gaat u akkoord met ons privacy statement.

    Een scheiding met kinderen: hoe pakt u dat aan?

    Een scheiding is op zichzelf natuurlijk al moeilijk genoeg. Als u samen kinderen heeft, wordt het een stuk ingewikkelder. U moet het de kinderen natuurlijk gaan vertellen maar daarna moeten er ook afspraken gemaakt worden. Er moet bijvoorbeeld een ouderschapsplan en een omgangsregeling gemaakt worden. Wij helpen u hier graag mee, zodat alles goed geregeld wordt en u er samen uitkomt, zodat uw kinderen niet de dupe worden van de scheiding.

    Scheiden: hoe vertel ik het mijn kind?

    Met elkaar, uit elkaar. Laat de kinderen niet de dupe worden van de scheiding.

    Uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden, is niet makkelijk. Toch is het belangrijk dat u ze hier op tijd over vertelt. Hier komen natuurlijk heel wat emoties bij kijken. Wij helpen u graag verder. Lees hier meer over het vertellen van de scheiding aan uw kind.

    Het ouderschapsplan

    Samen afspraken maken over de kinderen.

    Heeft u samen ouderlijk gezag over de kinderen en gaat u scheiden? Dan moet er altijd een ouderschapsplan opgesteld worden wat ingediend moet worden bij de Rechtbank met het verzoekschrift tot scheiding. Wanneer u enkel samenwoont maar wel samen ouderlijk gezag heeft over de kinderen, wordt dit ook verwacht. Er staan echter geen sancties tegenover wanneer het niet gebeurt maar wanneer er een geschil ontstaat, heeft de rechter wel een ouderschapsplan nodig. De mediator speelt hierin een belangrijke rol, omdat in dit geval de procedure ook niet via de Rechtbank verloopt. Lees er hier meer over.

     

    De omgangsregeling

    De afspraken die gemaakt moeten worden ten behoeve van de zorg voor uw kinderen worden vastgelegd in de omgangsregeling.

    Na de scheiding moet er een omgangsregeling worden opgesteld. Hierin wordt alles omtrent de dagelijkse zorg van uw kinderen vastgelegd. Wanneer de kinderen hoofdzakelijk bij één van de ouders verblijven, is er een omgangsregeling nodig. Anders wordt gesproken van een co-ouderschapsregeling. Lees hier meer over omgangsregelingen.

    Co-ouderschap

    De opvoeding en dagelijkse verzorging van de kinderen samen delen.

    Co-ouderschap is meer dan alleen gezamenlijk ouderlijk gezag met een omgangsregeling. De ouders delen de dagelijkse verzorging en opvoeding van de kinderen namelijk volledig, waarbij de kinderen geen hoofdverblijfplaats hebben. Ze verblijven evenveel bij de ene ouder als bij de andere ouder. Belangrijke beslissingen moeten door beide ouders genomen worden, waardoor dit alleen kan wanneer u nog goed met elkaar overweg kan. Lees hier meer over co-ouderschap.

     

    Kinderalimentatie

    Een bijdrage leveren aan het onderhoud van de kinderen.

    Wanneer u gaat scheiden en de kinderen voornamelijk bij één persoon gaan wonen, betekent dit niet dat ook maar één ouder voor de zorg van de kinderen hoeft te betalen. De gezamenlijke onderhoudsverplichting gaat ook na de scheiding door. Voor de niet-verzorgende ouder is het verplicht om naar draagkracht een bijdrage te leveren aan het levensonderhoud van de kinderen, wat een maandelijks bedrag betreft. Lees hier meer over kinderalimentatie.

    Meerderjarige kinderen

    Kinderen van 18, 19 of 20 jaar.

    Vanaf dat kinderen 18 jaar zijn vervalt het ouderlijk gezag en mag het zelf bepalen waar het woont en met wie het omgaat. Daarom hebben meerderjarige kinderen een zeer kleine rol bij een scheiding, maar er kan nog wel alimentatie over betaald moeten worden. Lees hier daarom meer over het betalen van alimentatie voor een meerderjarig kind.

    Scheiden met kinderen? Onze mediator geeft je graag passend advies. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.