Met elkaar, uit elkaar. Laat de kinderen niet de dupe worden van de scheiding.
Als u gaat scheiden en kinderen hebt, is het belangrijk dat u ze hiervan tijdig op de hoogte brengt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want wanneer u uw kind vertelt dat u gaat scheiden, komen daar heel wat emoties bij kijken. Maar hoe vertelt u uw kind dat u gaat scheiden? Wij helpen u hier graag mee.
Het is het beste om zo snel mogelijk aan uw kind of kinderen uit te leggen dat u gaat scheiden en wat dat precies betekent. Doe dit echter wel pas op het moment dat u hiertoe in staat bent en het op een rustige manier uit kunt leggen. Kinderen hebben vaak al wel door dat er iets aan de hand is, maar zullen niet snel zelf de conclusie trekken dat jullie gaan scheiden. Ze nemen vaak aan dat de huidige situatie normaal of maar een fase is en gaan er niet vanuit dat het huwelijk beëindigd gaat worden. Het is daarom belangrijk om de scheiding duidelijk aan uw kind uit te leggen.
Kinderen begrijpen vaak meer dan u denkt. Ga er daarom ook niet vanuit dat uw kinderen het niet zullen begrijpen of dat ze nog te klein zijn om ingewikkelde zaken als een scheiding te kunnen begrijpen. Het is belangrijk dat u ze op een zo objectief mogelijke manier vertelt wat er aan de hand is en wat er komen gaat. We helpen u hier graag bij en hebben een aantal tips opgesteld die u in uw achterhoofd kunt houden wanneer u uw kind gaat vertellen over de scheiding:
Uw kinderen zijn natuurlijk niet de enigen die u in moet lichten over de scheiding. Het is ook belangrijk dat u dit aan vrienden en familie meldt. Doe dit rond dezelfde tijd dat u het ook de kinderen vertelt, zodat uw familieleden en vrienden niet met een geheim rond hoeven te lopen. Zo kunnen de kinderen er bijvoorbeeld ook over praten met opa of oma. Het is daarbij wel belangrijk dat die in een gesprek met de kinderen ook geen partij trekken maar juist steun bieden. Merkt u dat bepaalde familieleden wel partij trekken, dan is het belangrijk om hen juist uit de weg te gaan.
Ook is het belangrijk dat de school van uw kinderen weet wat er aan de hand is. Let hierbij wel op dat leerkrachten daardoor niet te veel gaan letten op slecht werk of slecht gedrag, en dat kinderen het vaak niet prettig vinden om hier met hun leerkracht over te praten.