Wanneer is er sprake van partneralimentatie en wat zijn de wettelijke maatstaven?
Wie gaat scheiden en kinderen heeft, krijgt te maken met alimentatie. Kinderalimentatie is de meest bekende vorm van alimentatie. In geval van een omgangsregeling, waarbij de kinderen bij één ouder wonen, heeft de niet-verzorgende ouder de verplichting om een financiële bijdrage te leveren voor het levensonderhoud van de kinderen. Daarnaast bestaat er echter nog een andere vorm van alimentatie, namelijk partneralimentatie. Er is niet altijd behoefte aan partneralimentatie, maar dit kan bekeken worden door de mediator in het scheidingsproces. Wij helpen u graag met alle aspecten rondom alimentatie, zodat u alles goed geregeld heeft.
De wederzijds onderhoudsverplichting.
Vanuit een huwelijk of geregistreerd partnerschap ontstaat een wederzijdse onderhoudsverplichting. Wanneer er een scheiding plaatsvindt, loopt deze wederzijdse onderhoudsverplichting door. Maar wanneer en wie moet er dan partneralimentatie betalen? Wanneer u of uw ex-partner niet voldoende in eigen levensonderhoud kan voorzien, moet er sprake zijn van financiële steun vanuit u of uw ex-partner. Lees er hier meer over.
Wanneer u gaat scheiden met kinderen…
Heeft u samen kinderen en gaat u scheiden? Dan moet er altijd kinderalimentatie betaald worden. Vaak is na een scheiding één ouder de hoofdverzorger, wat betekend dat de niet-verzorgende ouder een financiële bijdrage moet leveren voor het levensonderhoud van de kinderen; kinderalimentatie dus. Lees er hier meer over.
Richtlijnen voor de alimentatie.
De rechtbanken hanteren bepaalde richtlijnen om de alimentatie vast te stellen. Deze richtlijnen worden tremanormen genoemd en aan de hand hiervan wordt de hoogte van de alimentatie vastgesteld. Dit zijn echter wel slechts richtlijnen en geen officiële wet. Dat betekent dat het mogelijk is om hiervan af te wijken, hoewel de rechters deze tremanormen wel consequent volgen. Lees er hier meer over.
Elk jaar vastgestelde alimentatiebedragen.
Op 1 januari wordt ieder jaar een percentage van de indexering van alimentatie vastgesteld. Met dit percentage worden de alimentatiebedragen ieder jaar verhoogd. De indexering van de hoogte van de lonen van het jaar ervoor is hierop van invloed. Zo was dit per 1 januari 2017 ingesteld op 2,1%, per 2018 op 1,5% en per 2019 op 2,0%. Per 2023 is de indexering ingesteld op 3,4%. Lees hier meer over de indexatie van alimentatie.
De gevolgen van scheiden voor de woning.
Partneralimentatie verlaagt de financieringscapaciteit van degene die dit betaalt, wat de mogelijkheden van herfinanciering van de huidige koopwoning aanzienlijk verlaagt. Dit kan een probleem worden, ook wanneer u een nieuwe koopwoning aan wil schaffen. Bij de alimentatiegerechtigde is alimentatie natuurlijk een voordeel en verhoogt het de financieringscapaciteit. Dit wordt gedurende de looptijd van de alimentatie meegenomen in de inkomenstoetsing. We helpen u graag op het gebied van partneralimentatie en hypotheken. Lees er hier meer over.
Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen.
In het geval de verschuldigde alimentatie niet wordt betaald, kan je het LBIO inschakelen. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen werkt in opdracht van de ministers van Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Lees hier meer over het LBIO.
Weet zeker dat je het juiste bedrag aan partneralimentatie betaald door deel te nemen aan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze mediator.