Een bijdrage leveren aan het onderhoud van de kinderen.
Wanneer je kinderen hebt en gaat scheiden, is er kinderalimentatie vereist. Het is voor de niet- verzorgende ouder een verplichting om een bijdrage te leveren aan het levensonderhoud van de kinderen. Het gaat hier om een bedrag wat maandelijks betaald wordt.
Duur kinderalimentatie
Tot het kind zelfstandig is of 21 jaar wordt, is de alimentatie verplicht. Wanneer de kinderen een leeftijd hebben tussen de 18 en 21 jaar, is de alimentatieplicht afhankelijk van de zelfstandigheid in eigen onderhoud. Wanneer een kind bijvoorbeeld een lichamelijke of geestelijke handicap heeft, blijven een aantal ouders verplicht om ook na het 21e levensjaar te zorgen voor zijn/haar levensonderhoud.
Aan wie moet er kinderalimentatie worden voldaan?
De onderhoudsplicht van ouders loopt door tot het kind een leeftijd heeft van 18 jaar. Daarna geldt de zogeheten ‘voortgezette onderhoudsplicht’. De niet-verzorgende ouder betaalt vanaf dit moment rechtstreeks aan het kind. Dit betekent ook dat een kind vanaf 18 jaar de alimentatie moet claimen bij vader, wanneer dit niet meer wordt voldaan.
Kosten van een kind
Een kind moet dezelfde dingen kunnen blijven doen als voor de scheiding. Hij/zij mag er niet op achteruit gaan. Het is niet makkelijk om de kosten van een kind exact te bepalen, waardoor hier normen voor zijn ingevoerd. Deze normen zijn door het Nibud gepubliceerd. Er wordt uitgegaan van een netto gezinsinkomen, het aantal kinderen in het gezin en de leeftijd van hen. Eén kind kost bij een modaal inkomen (1360 euro per maand) 195 euro per maand. Bij twee keer modaal (2270 euro per maand) is dit bijna het dubbele. Deze bedragen gelden voor één kind, bij twee kinderen wordt het bedrag verdubbeld. De bijdrage van de niet-verzorgende ouder mag niet hoger worden dan de maximale draagkracht.
Wat bepaalt de behoefte aan kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is een ‘all-in-bedrag’. Alle kosten dient de verzorgende ouder hiervan te dragen, zoals schoolkosten, kinderopvang e.d. Uit de volgende inkomstenbronnen kunnen de dagelijkse kosten worden voldaan:
Co-ouderschap en alimentatie
Er moet een verdeling gemaakt worden voor de kosten. Dit heeft invloed op de hoogte van de alimentatie. Wanneer ouders bij een co-ouderschapsregeling ongeveer evenveel verdienen, wordt er waarschijnlijk geen kinderalimentatie uitgesproken.
Geen afkoop kinderalimentatie
Het is niet mogelijk om kinderalimentatie af te kopen. Deze zijn namelijk in strijd met de openbare orde. U kunt rechtsgeldig geen afstand doen van jouw kind. Wanneer een ouder niet beschikt over genoeg inkomen, kan er natuurlijk wel een bedrag voor de kinderalimentatie op nihil worden afgesproken.
Geen minimum voor kinderalimentatie
Er wordt gekeken hoeveel de betaler van de alimentatie kan missen. Hier staat geen wettelijk minimumbedrag voor. Vanaf een bedrag van 137 euro per maand is de alimentatie gedeeltelijk aftrekbaar bij de belasting. Dit zal ongeveer gaan om 35 euro.
Aanpassingen in de alimentatie
Het alimentatiebedrag kan worden aangepast, wanneer er sprake is van gewijzigde financiële omstandigheden. Daarnaast vindt er een jaarlijkse indexering plaats.
Incasso van kinderalimentatie
Het kan zo zijn dat je partner niet voldoet aan de kinderalimentatie. De echtscheidingsbeschikking wordt op zo’n moment afgegeven aan een deurwaarder. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld gedwongen verkoop van de auto.
LBIO
Je kunt ook een beroep doen op het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) in Rotterdam. Je kunt hier een beroep op doen wanneer er de kinderalimentatie niet betaald wordt. Mocht je contact op willen nemen met LBIO, dan kan dat via 010-2894890. Hiervoor zijn bewijsstukken vereist waarmee je aantoont dat de alimentatie niet betaald is. De inschakeling van LBIO brengt kosten met zich mee.
LBIO brengt een opslag in rekening bij het innen van de alimentatie. Dit bedraagt 15 procent van de verschuldigde bedragen. Het LBIO kan, net als de deurwaarder, beslag leggen op bijvoorbeeld salaris of (on)roerende zaken.
Stiefouder
Wanneer je gaat samenwonen met je partner zonder het ouderlijk gezag over het kind uit te oefenen en zonder te trouwen of een geregistreerd partnerschap verandert er niks wat betreft alimentatie. Bij een huwelijk of bij geregistreerd partnerschap ben je verplicht voor het levensonderhoud over het kind van de (nieuwe) partner. Na een scheiding houdt deze nieuwe verplichting onmiddellijk op, tenzij je mede ouderlijk gezag hebt.
Wat kan Meesters in Mediation voor je doen?
De kinderalimentatie kunnen wij nauwkeurig voor je berekenen en daarna door een advocaat laten vaststellen door de rechtbank. Daarnaast kunnen wij bemiddelen, zodat er een situatie afgesproken wordt welke recht doet aan alle betrokkenen. De hoogte van de kinderalimentatie volgt onder andere uit de afspraken die gemaakt zijn omtrent de omgangsregeling, het ouderschapsplan en/of de co-ouderschapregeling. Meesters in Mediation adviseert je over kinderalimentatie, over de hoogte van dit bedrag en wij leggen dat voor je vast in het ouderschapsplan/echtscheidingsconvenant.