Wat veel mensen zich niet realiseren als ze gaan scheiden, is dat schulden van vóór het huwelijk vaak ook gedeeld moeten worden. Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan kan dit echter anders zijn.
Bij scheiding blijft in principe ieder afzonderlijk aansprakelijk voor de huwelijkse en voorhuwelijkse schulden wanneer u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zelfs wanneer in u in het echtscheidingsconvenant een bepaalde verdeling bent overeengekomen. In dit geval kunt u wel uw ex-partner in vrijwaring oproepen wanneer u door derden wordt aangesproken. U moet dan de gehele schuld voldoen, maar u kunt dit hierna weer verhalen op de ex-partner. Houd hierbij ook rekening met schulden van een eventuele creditcard en neem deze schulden ook mee in de echtscheidingsconvenant.
De huwelijkse voorwaarden zijn bepalend voor de verdeling van het vermogen en de goederen, maar dit sluit niet uit dat er toch gemeenschappelijke schulden zijn ontstaan die bij helften dienen te worden gedeeld.
In principe moeten schuldeisers akkoord gaan met de gekozen verdeling van schulden. Wanneer de schuldeiser niet akkoord gaat met de schuldovername, kan deze schuldeiser u ook na de scheiding nog aanspreken om de gehele schuld te voldoen.
Spreekt u samen af dat u de koopwoning en de hypotheek overneemt, dan is deze afspraak in principe geldig. Toch kan het zo zijn dat de bank niet akkoord gaat met de overname van de hypotheek. Dit zou kunnen gebeuren wanneer de hypotheek was gefinancierd op twee inkomens, er partneralimentatie dient te worden voldaan of wanneer er nog andere schulden zijn die eerst moeten worden afgelost. De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen stelt dat als er één van beiden een schuldsaneringsmaatregel is opgelegd via de rechtbank, hier bij het opstellen van de echtscheidingsstukken hier rekening mee gehouden dient te worden.
Wanneer u getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden kan de privé woning toch in de failliete boedel vallen wanneer de partner failliet is. Alleen wanneer u dan kan aantonen dat de woning met eigen middelen is gefinancierd zal de woning niet in de failliete boedel vallen van de partner.
Bijvoorbeeld wanneer de man een eigen zaak heeft en onder huwelijkse voorwaarden is getrouwd met de vrouw. De vrouw koopt daarnaast een woning op haar eigen naam. Wanneer de zaak van de man failliet gaat zal de woning in principe toch in de boedel vallen en de woning kan door de curator verkocht worden. Enkel wanneer de vrouw kan aantonen dat de woning met eigen middelen is gekocht zal de woning niet in de failliete boedel vallen.
Na de scheiding is er geen risico meer voor aansprakelijkheid voor schulden die aangegaan zijn door de ex-partner na het huwelijk.