Een echtscheiding kan ook van invloed zijn op het opgebouwde pensioen. Dit gaat dan voornamelijk over het ouderdomspensioen of nabestaandenpensioen. De verdeling van de pensioenrechten bij scheiding kunnen per situatie verschillen. De afspraken omtrent het pensioen worden meegenomen in het echtscheidingsconvenant. Gezamenlijk zal worden gekeken naar de Wet Verevening Pensioenrechten bij Echtscheiding. Wat sluit het beste aan bij uw situatie? Verevening van het opgebouwde pensioen of misschien toch conversie?
De scheiding kan invloed hebben op het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen is het ouderdomspensioen wat u kunt ontvangen wanneer uw ex-partner overlijdt. Bij een scheiding wordt het ouderdomspensioen gedeeld. De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding bepaalt dat beide partners recht hebben op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, tenzij iets anders geregeld is in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant. Meesters in Mediation kan u uiteraard helpen bij het maken van keuzes en het verdelen van het ouderdomspensioen. U kunt hier meer lezen over het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen bij scheiding.
Er kan ook gekozen worden voor de conversie van pensioen bij echtscheiding. Conversie van pensioen betreft een volledige breuk met uw ex-partner als het aankomt op de verdeling van de pensioenrechten na scheiding. Ieder krijgt een apart deel van het opgebouwde pensioen, zonder dat dit gebonden is aan de leeftijd of het in leven zijn van de ex-partner. Hiermee wordt dus afgeweken van de wettelijke pensioenregeling, via een regeling in het echtscheidingsconvenant. Wij vertellen u graag meer over de voor- en nadelen van conversie van pensioen bij scheiding en zoeken graag voor u uit of het voor uw situatie aan of af te raden is.