Een MfN Registermediator is een gekwalificeerde mediator, aangezien hij:
De werkzaamheden van een MfN Registermediator worden uitgevoerd volgens de regels van het MfN Mediation Reglement. In dit reglement staan de basisprincipes wat betreft mediation. Voorbeelden hiervan zijn de vertrouwelijkheid en vrijwilligheid van mediation. Daarnaast is een MfN Registermediator ook verplicht om aan de Gedragsregels voor MfN Registermediators te voldoen.
Alle MfN Registermediators, net als Marc Bodenstaff, hebben een volledige mediationopleiding gevolgd die door het MfN erkend is. Wanneer deze opleiding afgerond is, wordt er een vaardigheden- en kennistoets afgenomen. Een mediator kan toetreden tot het MfN Register voor Mediators wanneer hij of zij voor beide toetsen geslaagd is. De kwaliteit van de mediation wordt hiermee bevorderd en geborgd.
Het MfN heeft een aparte klachten- en tuchtregeling. Dit houdt in dat een partij in principe een klacht kan indienen tegen een MfN Mediator. Daarbij kan een partij eventueel naar een tuchtrechter gaan. Dit zorgt ervoor dat een MfN Mediator nauwkeurig de regels van het MfN Mediation Reglement en de Gedragsregels naleeft. Door deze regeling kiezen partijen eerder voor een gekwalificeerde mediator, aangezien zij de beschikking hebben over een middel om hun ontevredenheid uit te spreken over de werkwijze van de betreffende mediator.
De MfN Registermediator volgt drie keer per jaar verschillende activiteiten om zowel zijn kennis als vaardigheden op het gebied van mediation up-to-date te houden. Door het bijwonen van deze activiteiten worden er PE-punten behaald, waarbij een MfN Registermediator minimaal 48 PE-punten per jaar moet behalen.
Een MfN Registermediator moet verplicht drie keer per jaar 9 mediations doen om een plekje in het register te behouden.