Als gescheiden ouder op vakantie met uw kind

 • 8 februari 2017
 • Als u gescheiden bent, verandert er een hoop. Ook kunnen er een aantal situaties zijn waarbij er vragen in u opkomen, bijvoorbeeld als het gaat om vakanties. Mag u alleen met uw kinderen op vakantie? Heeft u hier toestemming van uw ex-partner voor nodig? En mag dit een bestemming in het buitenland zijn? Op deze vragen geven we u antwoord in deze blog.

  Gescheiden ouders met kind op vakantie

  Als u gaat scheiden van uw partner, zal er een ouderschapsplan worden opgesteld. In een ouderschapsplan worden allerlei afspraken opgenomen over de zorg en de opvoeding van de kinderen. Een onderdeel van dit ouderschapsplan is een regeling omtrent feestdagen en vakantie. Er wordt een verdeling gemaakt en afspraken over deze dagen. Het is dus goed mogelijk om als gescheiden ouder met uw kind op vakantie te gaan.

  Vakantie in het buitenland met uw kind als u gescheiden bent

  Voor een vakantie binnen Nederland is er geen toestemming nodig van de andere ouder, voor een vakantie in het buitenland geldt dit echter wel. Deze toestemming is nodig als er sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag. Gezamenlijk ouderlijk gezag houdt immers in dat belangrijke beslissingen samen moeten worden genomen. Beide ouders zijn de wettelijke vertegenwoordigers van het kind en hebben evenveel recht om namens het kind beslissingen te nemen. Dit kan gaan over school, over medische behandelingen, maar dus ook over vakanties naar het buitenland. Ook als er sprake is van eenhoofdig gezag, moet de ouder die het gezag niet heeft toestemming vragen aan de ouder met het eenhoofdig gezag. De ouder met het eenhoofdig gezag hoeft zelf geen toestemming te vragen aan de andere ouder, maar moet wel een aantal belangrijke documenten meenemen. Het gaat hier bijvoorbeeld om een uittreksel uit het gezagsregister en een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie van het kind en de ouder met het gezag. Als u op vakantie gaat in Nederland is er geen toestemming nodig, maar het is vanzelfsprekend wel wenselijk dat ouders met elkaar bespreken waar zij verblijven.

  Toestemming voor vakantie met kind 

  Voor een vakantie in het buitenland met een kind met gescheiden ouders is er dus toestemming nodig van de andere ouder. Toestemming voor een vakantie met een kind met gescheiden ouders kunt u geven via een formulier. De marechaussee moet namelijk kunnen controleren of de andere ouder akkoord heeft gegeven voor de reis. Ook kinderen die op vakantie gaan met hun grootouders worden goed in de gaten gehouden door de marechaussee. Zij moeten namelijk toestemming hebben van beide ouders als zij het kind mee op vakantie nemen. Dit controleren van de toestemming kan veel tijd kosten, waardoor u het risico loopt dat u uw vlucht mist. Daarom is het raadzaam om er zorg voor te dragen dat u vooraf de toestemming aan kunt tonen. Er is hiervoor een speciaal formulier gemaakt, waarbij de ouder die niet meegaat toestemming kan geven. Dit is gemaakt door een samenwerking tussen de marechaussee, het ministerie van Justitie en het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIK). U kunt dit formulier ook digitaal invullen. Het is geen verplichting om uw toestemming middels dit formulier aan te geven, maar het is wel het handigst. Het kan namelijk zo zijn dat de thuisblijvende ouder net niet zijn/haar telefoon opneemt. Bovendien bevat het formulier alle informatie die voor een snelle grenscontrole nodig is.

  Zaken om mee te nemen op vakantie

  Als u als gescheiden ouder met uw kind op vakantie in het buitenland gaat, zijn er een aantal andere belangrijke zaken die u mee moet nemen. Zo moet ieder kind een paspoort of identiteitskaart hebben om naar het buitenland te reizen. Daarnaast moet u ook het toestemmingsformulier bij de hand hebben. Ook is het verstandig om een recent uittreksel uit het gezagsregister van elk kind, een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie, een afschrift van de geboorteakte, een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft met eventueel een telefoonnummer erop, een kopie van het ouderschapsplan, een kopie van het retourticket en eventueel een uitspraak met betrekking tot het gezag mee te nemen op reis. Sommige landen hebben aanvullende voorwaarden voor het reizen met kinderen. Het is raadzaam om u goed voor te bereiden wanneer u als gescheiden ouder met uw kinderen gaat reizen. Neem daarom contact op met de ambassade of het consulaat van het land van bestemming als u advies nodig heeft. Zo weet u zeker dat u bij aankomst niet voor verrassingen komt te staan.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?