Hoe kun je het beste scheiden?

 • 13 december 2021
 • Scheiden zorgt voor frustratie, woede, verdriet en nog veel meer verschillende emoties. Een moeilijke periode die je liever overslaat. Maar, jullie gaan uit elkaar en er bestaan waarschijnlijk een hoop vragen over hoe je dit het beste kunt aanpakken? Is er een stappenplan en op welke manier schakel je hulp in? Het is een belangrijke periode waarin jullie keuzes maken die bepalend zijn voor de toekomst. Daarom is het verstandig om hulp in te schakelen via een mediator, zodat je via een duidelijk stappenplan op de beste manier kunt scheiden. In dit blog vertellen we je meer over dat stappenplan.

  Is er een perfecte manier van scheiden?

  Uit elkaar gaan en besluiten om jullie eigen weg te gaan kan veel impact hebben. Wat kun je precies verwachten op het moment dat je gaat scheiden, en wat als de scheiding voorbij is? En bestaat er überhaupt een perfecte manier om uit elkaar te gaan?

  De vraag of er een perfecte manier is om te scheiden is misschien iets te zwart-wit. Natuurlijk zijn er bepaalde situaties die je liever wilt vermijden, denk bijvoorbeeld aan een vechtscheiding. Daarnaast zal een scheiding nooit helemaal perfect verlopen. Dit komt omdat jullie samen belangrijke keuzes moeten maken voor de toekomst. Daarbij komt ook dat jullie compromissen moeten sluiten.

  Goed scheiden: schakel hulp in

  Hoe kun je dan wel op een goede manier uit elkaar gaan? Door hulp in te schakelen van een mediator zoals Meesters in Mediation. Via scheidingsmediation bespreken jullie de belangrijkste zaken rondom de echtscheiding, en dat doen jullie onder begeleiding van een scheidingsmediator. De focus ligt op het maken van duidelijke afspraken met behulp van een stappenplan. Het gaat er dus niet om dat jullie op de beste manier scheiden, maar wel dat jullie dit samen doen.

  Stappenplan voor scheiden van Meesters in Mediation

  Om jullie zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de periode van scheiden, heeft Meesters in Mediation een stappenplan opgezet. We lopen door verschillende fases heen en hopen dat jullie hierdoor houvast hebben. Via de stappen is het duidelijk wat er allemaal precies geregeld moet worden om uiteindelijk de scheiding te voltrekken. Geen enkel belangrijk punt wordt vergeten en er is tijd om alles op een goede manier te bespreken en vast te leggen. We leggen de stappen hieronder kort aan je uit:

  1. Kennismakingsgesprek

  Voordat we beginnen met de mediationgesprekken, plannen we eerst een kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek bespreken we algemene informatie, kijken we naar het volledige traject en leggen we uit wat mediation inhoudt. Ook zetten we de belangrijkste informatie over jullie situatie onder elkaar.

  2. De mediationgesprekken

  Na de kennismaking starten we met de mediationgesprekken. We bespreken onderwerpen zoals de kinderen, financiën, verdeling van de inboedel, de woning, pensioen en andere belangrijke zaken.

  3. Het opstellen van documenten

  Zijn alle zaken besproken en is het duidelijk wat de afspraken zijn? Dan starten we met het opstellen van de vereiste documenten voor een echtscheiding. Hierbij moet je denken aan een ouderschapsplan, convenant en alimentatieberekening.

  4. Start van gerechtelijke procedure

  De volgende stap is de gerechtelijke procedure. Hiervoor zullen we het verzoekschrift moeten opstellen en bij de rechtbank indienen. Uiteindelijk zal de rechter een uitspraak doen over de scheiding. Dit noemen we de beschikking en staat ook bekend als de schriftelijke uitspraak van de rechter.

  5. Het ondertekenen van de akte van berusting

  Nadat de uitspraak van de rechter met jullie besproken is, is het tijd om de akte van berusting te ondertekenen. Dit is een verklaring die door jullie beiden wordt getekend en waarmee jullie aangeven akkoord te gaan met de uitspraak. Ook verklaar je niet meer in hoger beroep te gaan wanneer je de akte van berusting tekent.

  6. Inschrijven echtscheiding in het Gemeentelijke Basisadministratie

  Is de akte van berusting getekend? Dan wordt de scheiding ingeschreven bij het GBA, dit is de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. Wanneer de scheiding in dit register is ingeschreven, zijn jullie officieel gescheiden.

  7. Afronding van de echtscheidingsmediation

  Als laatste stap ronden we nog een aantal zaken af. Dit doen we door hulp aan te bieden voor het aanvragen van toeslagen en de afwikkeling van de afspraken over het pensioen.

  Scheiden op een goede manier: vraag om hulp

  Of je kunt scheiden op de perfecte manier willen we graag in het midden laten. Wel hopen we dat je na het lezen van dit blog meer duidelijkheid hebt gekregen over de manier waarop jullie dit het beste aan kunnen pakken. Scheiden kan op een goede manier. Wil je meer informatie of zoek je hulp bij je echtscheiding? Dan staat Meesters in Mediation voor je klaar. Neem vrijblijvend contact met ons op of plan direct een afspraak in. Wij helpen jullie graag verder!


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?