Scheiden en vermogen verdelen: dit is wat je moet weten

  • 4 mei 2021
  • Wanneer je gaat scheiden, zal het vermogen verdeeld moeten worden. Maar, waar moet je op letten wanneer je gaat scheiden en het vermogen een onderdeel is van de scheiding? Wat gaat naar wie? En wat heeft invloed op de verdeling van de gemeenschappelijke goederen? In dit blog vertellen wij je alles over scheiden en het verdelen van het vermogen.

    Gemeenschap van goederen

    Wanneer jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, is al jullie vermogen gezamenlijk bezit. In dit geval kun je denken aan het huis, inboedel en bijvoorbeeld verzekeringen en andere soorten polissen. Jullie delen alles samen. Het kan moeilijk zijn om het vermogen letterlijk door de helft te delen en dus in een keer te splitsen. Daarom kennen we het principe redelijkheid en billijkheid. Daarmee bedoelen we dat er gekeken wordt naar de situatie en context om zo uiteindelijk tot een besluit te komen qua het verdelen van goederen. Met gemeenschap van goederen is jullie vermogen van jullie allebei en kan het een uitdaging zijn om hier een goede verdeling en afspraken voor te maken. Bij Meesters in Mediation bieden wij ook hulp aan voor de verdeling van vermogen via scheidingsmediation

    Beperkte gemeenschap van goederen

    Het kan ook zijn dat er sprake is van beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat jullie waarschijnlijk na 1 januari 2018 zijn getrouwd waarbij het vermogen, dat jij zelf hebt opgebouwd, voor deze datum van jou blijft. Alles wat jullie samen hebben opgebouwd na jullie huwelijk, is wel gezamenlijk. Dit zal dan uiteindelijk ook verdeeld moeten worden wanneer er sprake is van een scheiding.

    Hoe zit het dan met vermogen bij huwelijkse voorwaarden?

    Naast bovenstaande voordelen kennen we ook het begrip ‘trouwen onder huwelijkse voorwaarden’. In dat geval zijn er destijds voorwaarden opgesteld voor jullie vermogen op welke wijze het vermogen dient te worden verdeeld of verrekend. Vaak wordt er in deze voorwaarden ook gesproken over een verrekenbeding, wat simpelweg staat voor de afspraken tussen partners om inkomsten en/of het vermogen met elkaar te verrekenen. Hiermee kun je ieder jaar het opgebouwde vermogen, dat jullie samen hebben opgebouwd, verdelen. Deze verrekeningen moeten wel elk jaar bijgehouden worden, want wanneer dat niet gedaan is, kan het verdelen van vermogen tijdens een scheiding nog een lastige uitdaging zijn. Dit kan ertoe leiden dat er alsnog een verrekening plaatsvindt zoals de verdeling van gemeenschap van goederen.

    Uitzonderingen voor het verdelen van vermogen

    Als we het over vermogen en gemeenschappelijke goederen hebben, zijn er een aantal uitzonderingen. Deze vallen niet onder gemeenschap van goederen en worden daarom ook niet standaard verdeeld:

    • Verknochte goederen

    Dit zijn persoonlijke spullen die door de bezitter worden gebruikt en ook alleen door deze partner gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan kleding of sieraden voor dagelijks gebruik.

    • Opgebouwd pensioen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap

    Het pensioen valt buiten de verdeling van het huwelijksvermogen. Deze is dus niet standaard gezamenlijk.

    • Verkregen door ‘vruchtgebruik’, zoals in het erfrecht bepaald is

    Dit komt bijvoorbeeld naar voren wanneer een van de partners uit een erfenis een woning heeft en die op een eigen naam verhuurt. Deze inkomsten worden niet verdeeld bij een scheiding.

    • Verkregen onder schriftelijke uitsluiting

    Hieronder vallen erfenissen of andere soort schenkingen waarvan schriftelijk is vastgelegd dat deze bij een scheiding, of overlijden, niet aan de ander ex-partner worden toegezegd. Om zeker te zijn dat dit uitgesloten is van gemeenschappelijk vermogen, kun je dit laten vastleggen door een notaris.

    Hulp nodig tijdens een scheiding?

    Het verdelen van het vermogen tijdens een scheiding kan veel vragen oproepen. Heb je financieel advies nodig bij een scheiding? Of komen jullie er samen niet uit hoe het vermogen uiteindelijk verdeeld moet worden? Dan kan Meesters in Mediation in Roosendaal helpen met scheidingsmediation en advies. Wij helpen jullie met persoonlijke begeleiding en zorgen ervoor dat er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden. Neem vrijblijvend contact met ons op!


    We vertellen u graag meer

    Kennis maken met
    één van onze meesters?