Geregistreerd partnerschap ontbinden: dit is wat je moet weten

  • 29 maart 2021
  • Heb je een geregistreerd partnerschap? Dan kun je dit ongeveer vergelijken met een huwelijk. Maar, wanneer je een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen, of ontbinden, dan kan de procedure hiervoor wel net wat anders zijn dan bij een scheiding van gehuwden. Wat is een geregistreerd partnerschap en wat moet je weten als je deze wilt ontbinden? Wij leggen het je uit in dit artikel.

    Wat zijn de verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap?

    Een geregistreerd partnerschap en trouwen zijn samenlevingsvormen die erg veel op elkaar lijken. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen, een voorbeeld hiervan is het beëindigen. In totaal zijn er 3 verschillen:

    • Wanneer je trouwt geef je elkaar het ‘ja-woord’. Dit is niet verplicht bij het geregistreerde partnerschap.
    • Een geregistreerd partnerschap kan zonder tussenkomst van een rechter ontbonden worden. Dit kan alleen wanneer jullie geen minderjarige kinderen hebben en het volledig eens zijn met elkaar. Scheiden als je getrouwd bent? Dan zul je altijd via de rechter moeten scheiden.
    • Het huwelijk kent een scheiding van tafel en bed, dit is bij het geregistreerde partnerschap niet van toepassing.

    Scheiden en het geregistreerd partnerschap beëindigen

    Het huwelijk en geregistreerd partnerschap lijkt enorm veel op elkaar, ondanks een paar kleine verschillen. Vanwege de vele overeenkomsten spreken we bij geregistreerd partnerschap ook over scheiden. Als jullie het geregistreerde partnerschap willen beëindigen, hoef je dit niet altijd via de rechter te doen. Zijn jullie het eens over de beëindiging en zijn er geen minderjarige kinderen in het spel? Dan kunnen jullie zonder rechter scheiden.

    Het geregistreerde partnerschap eindigt ook wanneer een van de partners overlijdt of wanneer het partnerschap omgezet wordt in een huwelijk.

    Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter

    Het is mogelijk om zonder rechter het geregistreerde partnerschap te beëindigen. Hiervoor is wel een advocaat of notaris nodig. Bij deze partijen stel je de afspraken op zoals eventuele partneralimentatie en pensioen. Deze afspraken worden vastgelegd in de beëindigingsovereenkomst.

    Geregistreerd partnerschap ontbinden via de rechtbank

    Kunnen jullie samen niet tot een beslissing komen en is het maken van duidelijke afspraken lastig? Dan zullen jullie in dit geval de procedure moeten laten lopen via de rechter en zal het process hetzelfde verlopen als een scheiding bij het huwelijk.

    Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, zal het geregistreerd partnerschap ook via de rechter en de rechtbank beëindigd moeten worden. Houd er ook rekening mee dat er in deze situatie een ouderschapsplan meegestuurd dient te worden. Hiervoor kan de hulp van een mediator worden ingeschakeld, waarna het verzoekschrift zal worden ingediend bij de rechtbank.

    Hulp nodig? Neem dan contact op

    Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap kan een emotioneel traject zijn. Wanneer jullie het niet eens zijn met elkaar of het maken van afspraken verloopt moeizaam, kan het goed zijn om hulp in te schakelen via scheidingsmediation. Meesters in Mediation kan hierbij helpen, ook wanneer jullie een geregistreerd partnerschap hebben. Zo gaan jullie samen in gesprek en krijgen jullie hulp met het maken van afspraken en het regelen van andere belangrijke zaken. Scheidingsmediation helpt om samen tot een goede oplossing te komen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.


    We vertellen u graag meer

    Kennis maken met
    één van onze meesters?