3 nadelen van online scheiden en video mediation

 • 5 maart 2021
 • We zien het steeds vaker voorbij komen: online scheiden of scheidingsmediation via video. De nieuwste technologieën maken het mogelijk om via een video call scheidingsmediation te krijgen. Maar, is dit wel de juiste manier? Of kun je beter een scheidingsmediator in te schakelen? Online scheiden lijkt heel makkelijk, maar er zijn ook nadelen. Wij zetten deze drie nadelen in dit blog voor je op een rij.

  Wat is online scheiden?

  Wanneer er gekozen wordt voor online scheiden, zal de hele procedure geregeld worden via het internet, hierbij zal een mediator helpen tijdens het hele traject. Meestal spreken beide partners elkaar niet en zal het meeste overleg online plaatsvinden. Het is ook mogelijk om scheidingsmediation gesprekken te volgen via videobellen. Door alle nieuwe technologieën is het makkelijker geworden om via het internet te scheiden.

  Waarom kiezen mensen voor online scheiden?

  Steeds meer mensen scheiden online, maar waarom is dat? Wanneer je kiest voor online scheiden wordt er aangegeven dat dit veel voordelen heeft. De digitale manier van scheiden wordt gezien als voordelig en snel. Wanneer stellen kiezen voor online scheiden, hebben zij in dat geval zelf de voortgang van de procedure in eigen hand. Dat geldt trouwens alleen als beide partners samen goede afspraken kunnen maken. Mocht dit niet lukken, dan komt er altijd een advocaat of rechter aan te pas, hierdoor zullen de kosten uiteindelijk hoger uitvallen. Ook zien we dat de periode van het scheiden een belangrijke rol speelt om te kiezen voor een online scheiding. In ieder geval heeft online scheiden, of scheidingsmediation via video, een aantal nadelen.

  1. Non-verbale communicatie is haast niet mogelijk

  Non-verbale communicatie is erg belangrijk tijdens de gesprekken die nodig zijn om een scheiding goed te regelen. Wanneer je kiest voor online scheiden, of scheidingsmediation via videobellen, dan is het moeilijker om elkaar te snappen, te begrijpen of begrip te tonen. Een scheidingsmediator kan tijdens persoonlijke gesprekken jullie wensen beter in kaart brengen. Ook kan de mediator het gesprek aan tafel in betere banen leiden zodat het gesprek goed verloopt. Non-verbale communicatie is een enorm belangrijk onderdeel van de mediation gesprekken. Meesters in Mediation is een scheidingsbemiddelaar die ervoor zorgt dat jullie samen goed in gesprek kunnen gaan.

  2. Veel geschreven teksten, maar weinig emotie

  Een andere factor waarmee je rekening moet houden is dat online scheiden vaak in samenwerking gaat met veel geschreven berichten of teksten. Ook hierbij zien we dat communicatie een belangrijke rol speelt. Geschreven berichten kunnen anders overkomen, omdat we hier weinig tot geen emotie in terug kunnen lezen. Hierdoor kan er nog sneller onbegrip ontstaan en kan dit de scheiding moeilijker maken. Ook hierbij is het goed om samen met een scheidingsmediator aan tafel te gaan. Zo kunnen beide partijen duidelijk, met emotie, onder woorden brengen welke afspraken en wensen belangrijk zijn.

  3. Online scheiden biedt meestal geen maatwerk

  Geen enkele scheiding is hetzelfde. Juist vanwege dat feit is het belangrijk om via scheidingsmediation samen het gesprek aan te gaan. Bij online scheiden zien we vaak dat er geen maatwerk beschikbaar is. Het is een standaardprocedure waarbij vergeten wordt om naar de specifieke situatie te kijken. Het lijkt een snelle manier van scheiden, maar uiteindelijk worden onderdelen overgeslagen of zijn jullie specifieke vragen niet opgelost. Scheiden is een emotionele periode, kies daarom scheidingsmediation met persoonlijk begeleiding. Zo weet je zeker dat jullie duidelijke afspraken kunnen maken en dat alles goed geregeld en besproken is.

  Persoonlijke scheidingsbemiddeling en begeleiding

  We zien dat het scheiden via het internet steeds meer terrein wint. Nieuwe technologieën maken het mogelijk om bijvoorbeeld via video scheidingsmediation te krijgen. Wij geloven dat deze manier van scheiden een aantal nadelen met zich meebrengt. Kies daarom voor persoonlijke scheidingsmediation waarbij jullie het gesprek samen aan tafel kunnen voeren.

  Bij Meesters in Mediation in Roosendaal bieden wij scheidingsbemiddeling en zorgen wij ervoor dat jullie specifieke situatie de juiste aandacht krijgt. Daarbij zetten wij alle zaken, die voor jullie belangrijk zijn, centraal. Zo zorgen we er samen voor dat jullie op een goede manier uit elkaar kunnen gaan. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?