Wanneer je kinder- of partneralimentatie betaalt of ontvangt, is het belangrijk om te weten wat de huidige situatie is voor 2021. Wat verandert er en wat betekent dit voor de alimentatie? In dit blog leggen we alles uit over de nieuwe indexering alimentatie in 2021.
Elk jaar veranderen de lonen, waardoor de alimentatiebedragen voor kinder- en partneralimentatie ook wijzigen. Deze verandering noemen we de indexering van alimentatie. Het is dus belangrijk dat wanneer je alimentatie betaalt, of ontvangt, je op de hoogte bent van deze wijziging.
Je bent samen met je ex-partner verantwoordelijk om de indexatie van alimentatie in de gaten te houden. De wijziging gaat namelijk niet automatisch. Ontvang jij alimimentatie, dan is het goed om jouw ex-partner even op de hoogte te stellen. De alimentatiebetaler moet namelijk het bedrag op tijd aanpassen.
De stijging van de bedragen voor alimentatie zijn wettelijk vastgelegd. In dit geval maakt het dus niet uit welke afspraken je hebt gemaakt met je ex-partner. De wet gaat er vanuit dat de kosten voor het levensonderhoud en de lonen elk jaar stijgen. Hierdoor zal de alimentatie elk jaar opnieuw geïndexeerd moeten worden. Deze indexatie is gebaseerd op een van tevoren afgesproken percentage.
De alimentatiebedragen veranderen elk jaar op 1 januari. In 2021 zijn alle alimentatiebedragen omhoog gaan met 3%.
De minister van Justitie en Veiligheid bepaalt het nieuwe percentage, dit gebeurd twee maanden voordat het nieuwe jaar begint. Wat we al eerder hebben aangegeven, is dat het percentage afhangt van de jaarlijkse stijging of daling van de lonen in Nederland. Dit cijfer wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hierbij wordt er gekeken naar de salarissen bij bedrijven, de overheid en nog andere sectoren.
De alimentatie indexatie is voor iedereen hetzelfde, maar niet iedereen leeft in de dezelfde omstandigheden of heeft met dezelfde factoren te maken. Wanneer je loon per 1 januari minder dan 3% stijgt, of je krijgt helemaal geen loonsverhoging, dan geldt de verhoging van de alimentatie alsnog. Dit komt omdat de indexatie wettelijk is vastgelegd.
Het kan zijn dat je door de verhoging van alimentatie in een moeilijke financiële situatie terecht komt. Als dit gebeurd is het verstandig om in gesprek te gaan met je ex-partner en kun je proberen om nieuwe afspraken te maken. In dit geval kan een scheidingsmediator helpen. De mediator zorgt ervoor dat jullie nieuwe afspraken kunnen maken en goed kunnen communiceren over de alimentatie en alle andere belangrijke zaken die hierbij komen kijken.
Samen met jouw ex-partner ben je verantwoordelijk voor de indexatie van de alimentatie. Het kan voorkomen dat jullie dit zijn vergeten of niet hebben opgepakt. Hierdoor is het alimentatiebedrag jarenlang niet gewijzigd, terwijl dit wel had moeten gebeuren.
Het is mogelijk om de indexatie van de alimentatie met terugwerkende kracht in orde te maken. Dit kun je doen tot 5 jaar na de indexering. Ontvang je alimentatie, maar hebben jullie geen jaarlijkse indexatie gemaakt, dan is het verstandig schriftelijke contact op te nemen met de alimentatiebetaler. Het schriftelijke bewijs zorgt ervoor dat er geen verjaring plaats zal vinden op de vergeten indexatie van alimentatie.
Ben je opzoek naar hulp met de alimentatie? Dan kan Meesters in Mediation helpen. Wij zorgen ervoor dat alles over de partner- en kinderalimentatie duidelijk in kaart wordt gebracht. Samen zorgen we ervoor dat de alimentatie op de juiste manier geregeld is. Neem contact op en vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.