De 6 voordelen van scheiden met scheidingsmediation

 • 29 december 2020
 • Een scheiding is een emotionele situatie. Er moeten veel zaken geregeld worden en daarom is het belangrijk om alles goed in kaart te brengen. Heb je bijvoorbeeld kinderen? Dan is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat kinderen geen last ervaren van de scheiding. Er kunnen nog veel meer belangrijke zaken zijn die tijdens de scheiding aan tafel besproken moeten worden. Scheidingsmediation of scheidingsbemiddeling, zorgt ervoor dat de periode van scheiden goed verloopt en dat er goede communicatie blijft tussen beide partijen. Er zijn veel voordelen wanneer je kiest voor scheidingsmediation tegenover een gerechtelijke procedure. Wij zetten de 6 voordelen van scheiden met scheidingsmediation voor je op een rij in dit blog.

  1. Een snelle oplossing en minder stress

  Een echtscheiding kan veel stress opleveren. Het is een emotionele periode waarin belangrijke afspraken gemaakt moeten worden. Daarnaast moeten er zaken geregeld en besproken worden, hierdoor kan veel stress kan ontstaan. Wanneer je een scheidingsmediator inschakeld kunnen er snelle oplossingen worden bereikt. Hierdoor wordt de periode van scheiden korter. En een kortere periode, die emotioneel zwaar kan zijn, betekent ook minder kans op stress.

  2. Er is een grotere kans op goed contact na de scheiding

  Met mediation is de kans groter dat je samen nog door een deur kan. Je hebt namelijk al een oplossing bereikt door in gesprek te gaan met een mediator. Dit is een groot voordeel wanneer je kinderen hebt. Want na de scheiding met een mediator, kunnen beide partijen vaak nog goed met elkaar overweg. Het is een duurzame oplossing waarbij de toekomst, na het scheiden, ook een belangrijke plek inneemt.

  3. Met scheidingsmediation heb je zelf invloed op oplossingen en afspraken

  Door in gesprek te gaan met een scheidingsmediator kun je jouw wensen bespreekbaar maken. Kies je voor een procedure bij de rechtbank? Dan geef je dit uit handen aan de rechter. Kies je voor scheidingsbemiddeling? Dan heb je invloed op de oplossingen van eventuele problemen. Daarnaast is het ook mogelijk om zelf inspraak te hebben in de afspraken die gemaakt worden tussen beide partijen.

  4. Mediation is maatwerk en oplossingsgericht

  Elke scheiding is anders en daarom kan maatwerk een groot verschil maken tijdens het process. Een scheidingsmediator zet jullie belangen, wensen, vragen en situatie centraal. Bij een gerechtelijke procedure zal er niet specifiek gekeken worden naar jullie unieke situatie maar, zal de procedure vooral uitgevoerd worden zoals dat juridisch is vastgelegd. Hierdoor heb je minder invloed op de uitkomsten en eventuele afspraken nadat de scheiding officieel is.

  5. Scheidingsmediation is goedkoper dan een gerechtelijke procedure

  Een ander voordeel is het financiële plaatje. De totale kosten voor scheidingsmediation zijn vaak een stuk lager dan de juridische kosten die verbonden zijn aan een gerechtelijke procedure. Dit komt omdat er van tevoren afspraken zijn gemaakt, op deze manier hoeft er alleen nog maar een advocaat geregeld te worden zodat er een officiële uitspraak door de rechter gedaan kan worden. Het is wel belangrijk om te zeggen dat wanneer de mediation niet succesvol is, er alsnog een gerechtelijke procedure gevolgd moet worden. Dit kan ervoor zorgen dat de scheiding duurder kan uitvallen. Je leest meer over de kosten van een scheiding in ons blog ‘Scheiden: met deze kosten moet je rekening houden.’

  6. Scheidingsmediation is informeel

  Bij een officiële gerechtelijke procedure zijn de gesprekken en contactmomenten erg zakelijk. Hierdoor kan het zijn dat je jezelf minder prettig voelt om jouw emotionele situatie te bespreken. Daarnaast is er bij een gerechtelijke procedure minder ruimte om gesprekken te voeren die ervoor zorgen dat er goede afspraken gemaakt kunnen worden. De gesprekken onder begeleiding van een mediator zijn veel minder zakelijk en juist informeel. Daarnaast kun je zelf een mediator zoeken die past bij jouw situatie en wensen. Door te kiezen voor scheidingsmediation heb je invloed op de gesprekken en processen die passen bij jouw situatie. Zo krijgt de emotionele kant van een scheiding ook een plek tijdens de hele periode.

  Voordelen scheidingsmediation

  Er zijn veel voordelen op te noemen waarom scheidingsmediation een goede keuze is. Een scheiding kan stress opleveren en is vaak emotionele periode. Wanneer je kiest voor een gerechtelijke scheidingsprocedure heb je minder invloed op de manier van contact, afspraken maken en eventuele andere zaken die voor jou persoonlijk belangrijk kunnen zijn.

  Wanneer je kiest voor scheidingsbemiddeling heb je wel invloed hebben op de eventuele oplossingen, afspraken en de manier van contact met elkaar. Zo weet je zeker dat jouw situatie en scheiding centraal staat. Een scheidingsmediator helpt en zorgt ervoor dat de emotionele kant van de scheidingsperiode ook een plek krijgt.

  Meer weten over scheidingsbemiddeling?

  Op zoek naar een scheidingsmediator en wil je meer weten over scheidingsbemiddeling? Neem dan contact op met Meesters in Mediation. Wij helpen verder en zorgen ervoor dat scheiden goed verloopt want, scheiden doe samen.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?