Hoe lang kan een scheiding duren?

 • 24 november 2020
 • Een echtscheiding kan een moeilijke periode zijn die je graag zo snel mogelijk afsluit. Het is ook een periode waarin veel zaken geregeld moeten worden die tijd kosten en lang kunnen duren. Maar, het kan ook zo zijn dat een scheiding snel geregeld is. Dit kan wanneer jullie nog goed met elkaar praten en overleggen. Wil je weten hoe lang een scheiding kan duren? Of wil je weten op welke manier een scheiding sneller voorbij is? Lees dan dit blog voor meer informatie.

  Een echtscheiding: hoe lang kan dat duren?

  Wij snappen dat scheiden een lastige periode in je leven kan zijn. Waarschijnlijk zou je de hele scheiding en alles wat daarbij komt kijken over willen slaan. Helaas is het in de praktijk niet zo snel en makkelijk geregeld. We hebben geen standaard antwoord voor hoe lang een scheiding duurt. Elke situatie is anders en juist daardoor kunnen we niet één duidelijke periode vaststellen. Wel weten wij vanuit ervaring dat een scheiding in eerste instantie ongeveer 6 tot 12 weken duurt.

  Wanneer duurt scheiden langer?

  Wanneer beide partijen er samen niet uitkomen of het niet eens zijn met elkaar, kan een scheiding langer duren. De samenwerking en communicatie kan een grote rol spelen. Wanneer er snelle oplossingen worden gevonden en zaken goed besproken kunnen worden, zal de scheiding sneller afgehandeld zijn.De kosten van een scheiding kunnen ook hoger oplopen wanneer samenwerken of overleggen moeilijk gaat. Dit komt omdat er in zulke situaties voor beide partijen een advocaat wordt ingeschakeld. Blijf daarom praten met elkaar, hier kunnen wij als scheidingsmediator bij helpen. Hierover lees je meer bij Scheiden zonder ruzie: Het is mogelijk!

  Sneller scheiden met een scheidingsmediator

  Sneller scheiden? Of hulp nodig bij een scheiding? Dan kun je een scheidingsmediator inschakelen. Een mediator zorgt ervoor dat er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden en alles goed verloopt.Kies je voor een mediator, dan is het traject wel langer dan normaal. Dit komt omdat er een aantal gesprekken worden ingepland om te helpen bij verschillende onderwerpen. In ons stappenplan vind je een duidelijk overzicht hoe wij als mediator kunnen helpen.

  Ik wil liever sneller scheiden dan met scheidingsbemiddeling

  Toch sneller scheiden dan met scheidingsbemiddeling? Dan kan de rechtbank het proces versnellen. Wel moet er aangetoond worden dat de situatie meer prioriteit heeft dan anderen in dezelfde situatie. Is dat het geval? Dan kan een echtscheiding binnen twee weken geregeld zijn.

  Hulp nodig tijdens de periode van je scheiding?

  Verschillende factoren hebben dus invloed op hoe lang een scheiding kan duren. Heb je hulp nodig tijdens de scheiding? Dan kan Meesters in Mediation helpen door scheidingsbemiddeling. Door onze kennis en ervaring zorgen wij ervoor dat jullie goed uit elkaar kunnen gaan. Ben je op zoek naar professionele bemiddeling? Neem dan contact met ons op


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?