Scheiden zonder ruzie: het is zeker mogelijk

 • 22 maart 2019
 • Wat de oorzaak van een scheiding ook is, het is altijd mogelijk om zonder ruzie te scheiden. Dat is natuurlijk ook wat u allebei het liefste wilt. Bij een scheiding moet nu eenmaal veel geregeld worden en dat gaat een stuk makkelijker als daar geen ruzie bij komt kijken. Natuurlijk wordt dit vaak gezien als utopie, maar het is wel degelijk mogelijk. Mede met behulp van mediation kan alles geregeld worden zonder ruzie te maken.

  Emoties horen erbij

  Wanneer u probeert om met zo min mogelijk ruzie te scheiden, betekent dat niet dat u uw emoties voor zich moet houden. Emoties horen bij het verwerkingsproces en zijn zelfs nodig. Dit maakt het niet altijd even makkelijk want te veel emoties kunnen weer leiden tot ruzie. Daarom volgt hier een aantal tips voor het scheiden zonder ruzie.

  Tip 1: verwerk uw emoties zelf, niet bij uw ex-partner

  Het is dus zeker belangrijk om uw emoties niet op te kroppen, maar minstens net zo belangrijk om ze niet allemaal te uiten tegen uw ex-partner. Hoewel de emoties daar natuurlijk wel vandaan komen, is het om te kunnen scheiden zonder ruzie belangrijk om ze ergens anders te uiten. Vind uw steun bij vrienden en familie en probeer op die manier uw emoties te verwerken. Wanneer u in gesprek bent met uw ex-partner en u heftige emoties voelt opkomen, is het beter om even afstand te nemen en het gesprek te pauzeren. Probeer uzelf bezig te houden met leuke dingen. Ga sporten en onderneem leuke uitjes met vrienden en familie, dit zorgt ervoor dat de negatieve emoties afnemen.

  Tip 2: communiceer goed

  Uw ex-partner kan niet aanvoelen wat u denkt en voelt. Het is ook niet realistisch om dit te verwachten. Zorg voor duidelijke communicatie; er moet veel besproken worden en dat gaat een stuk sneller en efficiënter wanneer er goed gecommuniceerd wordt. Een mediator kan helpen bij deze gesprekken en duidelijke communicatie. Zo wordt het gesprek in goede banen geleid en wordt ervoor gezorgd dat jullie ook echt naar elkaar gaan luisteren.

  Tip 3: u bent niet de enige die emoties moet verwerken

  Hoewel u misschien wrokgevoelens heeft tegenover uw ex-partner, is het belangrijk om ook zijn of haar gevoel en emotie in gedachte te houden. Houd er ook rekening mee, dat uw ex-partner in een andere verwerkingsfase kan zitten dan u, wat tot onverwachte reacties kan leiden. Degene die bijvoorbeeld besloten heeft te willen scheiden, zit vaak al een fase verder dan de partner bij wie dit nieuws onverwacht kwam. Maak geen afspraken wanneer één van de twee nog erg boos of zeer emotioneel is en neem de tijd voor verwerkingen.

  Scheiden zonder ruzie, met mediation

  Een scheidingsmediator is er niet om het huwelijk nog te redden, maar om de scheiding soepel te laten verlopen. Het is daarom erg slim om een mediator in te schakelen om alles te kunnen regelen. Wanneer de scheiding sneller en soepeler verloopt, kunt u eerder beginnen aan het verwerkingsproces en kunt u beiden eerder door met uw leven. Voor een vrijblijvende afspraak kunt u altijd contact met ons opnemen


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?