Scheiden: met deze kosten moet je rekening houden

 • 26 oktober 2020
 • Een echtscheiding kan een vervelende periode in je leven zijn. Er moet veel geregeld worden en hier komen ook diverse kosten bij kijken. Wil je weten welke kosten er allemaal bij een scheiding komen kijken? Lees dan dit blog voor alle info.

  Hoeveel kost een echtscheiding?

  Het is lastig om van tevoren in te schatten hoeveel een scheiding gaat kosten. Mocht het een zaak zijn waarbij je een advocaat of mediator moet inschakelen: dan moet je rekening houden met extra kosten. Daarnaast moet je ook voor de uitspraak van een rechtbank betalen. De kosten hangen ook af van hoe ingewikkeld de situatie is en of er een eigen bedrijf, koopwoning en/of kinderen bij betrokken zijn. Maar bij een gemiddelde echtscheiding ben je ongeveer tussen de €2.000,- en €4.000,- kwijt. Hierbij geldt: hoe complexer de verhouding, hoe duurder de scheiding.

  Wat is het verschil tussen een advocaat en mediator?

  Als de scheidende partners niet in staat zijn om gezamenlijk afspraken te maken, wordt er hulp ingeschakeld van een advocaat of mediator. Maar wat is het verschil tussen een advocaat en mediator? Het grootste verschil is dat een advocaat de belangen van één van de partners vertegenwoordigd en een mediator de belangen van beide partners vertegenwoordigd. Hierbij is de mediator neutraal en zal geen oordeel vellen. Een mediation proces zal vaak minder tijd in beslag nemen, omdat de scheidende partners hier een actieve rol hebben in het proces. Er wordt overlegd met elkaar in plaats van strijd gevoerd via advocaten. Daarnaast zullen de kosten van een mediator veel lager liggen dan de kosten van een advocaat.

  Welke kosten voor een scheiding moet je maken?

  • Als jullie er samen niet aan uitkomen dan is er een mediator nodig. Een mediator helpt bij het vinden van oplossingen en met het verbeteren van de communicatie.
  • Om een verzoek tot echtscheiding in te dienen en je komt hier samen met een mediator niet aan uit. Dan heb je een advocaat nodig. De kosten zullen lager uitvallen als jullie samen naar één advocaat gaan dan wanneer jullie ieder een andere een andere advocaat kiezen. Gemiddeld vraagt een advocaat tussen de €150,- en €200,- per uur.
  • Mocht het zover komen en je moet naar een rechtbank, dan zal je de rechtbank griffiekosten moeten betalen. Deze kosten betaal je, zodat de rechtbank een echtscheiding in behandeling kan nemen. Als je gezamenlijk het scheidingsplan indient, dan is er sprake van een gemeenschappelijk verzoek. Dan betaal je samen eenmalig €304,-.
  • Als er een eigen bedrijf in het spel is dan is het vaak noodzakelijk om een financieel specialist in te huren. Denk bijvoorbeeld aan een accountant of fiscaal adviseur. Zij helpen je dan met het maken van goede afspraken over de verdeling, eventuele alimentatie, pensioen en fiscale zaken.
  • Tot slot krijg je te maken met uittreksels van de gemeente. Een uittreksel kost ongeveer €15,-.

  Overige kosten

  Ook wanneer de scheiding juridisch geregeld is, moet je rekening houden met extra kosten. Een gezamenlijk huis zal bijvoorbeeld getaxeerd moeten worden, mogelijk moet het huis verkocht worden en er moet een nieuwe hypotheek afgesloten worden. Een verhuizing en de inrichting van de nieuwe woning brengen ook kosten met zich mee.

  Zijn de kosten van een echtscheiding aftrekbaar?

  De kosten van de scheiding zelf zijn niet aftrekbaar. Hieronder vallen de kosten voor een advocaat of mediator, notaris, griffiekosten en betaalde kinderalimentatie. De betaalde partneralimentatie en de kosten die je hebt gemaakt om alimentatie te krijgen, verhogen of behouden zijn wél aftrekbaar.

  Wanneer kom je in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand?

  De kosten van een scheiding kunnen aardig oplopen. Als je inkomen en/of vermogen onder een bepaalde grens ligt, heb je recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. Hierbij betaalt de overheid een deel van de kosten van je scheiding. Als je voor deze subsidie in aanmerking komt, moet je advocaat of mediator de toevoeging aanvragen bij de Raad voor de Rechtsbijstand. Zij controleren je inkomens- en vermogensgegevens bij de Belastingdienst en daarna wordt besloten of je in aanmerking komt voor de toevoeging.

  Online scheiden

  Tegenwoordig is het ook mogelijk om online te scheiden. Je regelt je echtscheiding dan helemaal zelf via het internet. Je vult een formulier in met je persoonlijke gegevens en hierna ontvang je een standaard document van het convenant. Jullie kunnen dan samen afspraken maken over hoe jullie uit elkaar gaan. Op deze manier heb je geen directe hulp van een advocaat, dus je kunt zo een hoop kosten besparen. Wel moet je er rekening mee houden dat het zelf regelen van je scheiding erg ingewikkeld kan worden. Daarbij kan een niet goed geregelde scheiding met slecht geformuleerde afspraken tot grote problemen leiden. Zo kan de scheiding alsnog veel geld gaan kosten. Overweeg de keuze tot online scheiden daarom altijd goed van tevoren.

  Tips om de kosten voor de scheiding zo laag mogelijk te houden

  • Kies voor de hulp van een mediator in plaats van een advocaat. Dit kostenplaatje ligt namelijk een stuk lager dan dat van een advocaat.
  • Probeer van tevoren samen al afspraken te maken en deze globaal te noteren. Dan hoeft het alleen nog maar goed op papier gezet te zetten.
  • Ga goed voorbereid naar je mediator of advocaat toe. Zij leggen jou precies uit wat zij gaan doen. Als je je goed ingelezen hebt, zal je het verhaal beter en sneller snappen. Ga ook geen discussie aan met je partner bij een mediator of advocaat. De kosten kunnen zo oplopen. Probeer meteen ter zake te komen. Ook is het handig om van tevoren een lijstje met vragen of onderwerpen te maken die je wilt bespreken.

  Professionele bemiddeling nodig?

  Meesters in Mediation helpt je door de vervelende periode van een echtscheiding heen. Met de fiscale, financiële en juridische kennis helpen ze jullie om op een goede manier uit elkaar te gaan. Hebben jullie interesse in professionele bemiddeling? Neem dan contact met ons op.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?