5 zaken die een echtscheiding kunnen voorspellen

 • 4 september 2020
 • Volgens de wetenschap bestaan er een aantal tekenen die erop kunnen wijzen dat partners op een scheiding afkoersen. Sociale wetenschappers kunnen tegenwoordig al aardig voorspellen welke koppels bij elkaar blijven en welke uit elkaar gaan. Factoren die daarbij meespelen zijn onder andere de manier waarop stellen ruzie met elkaar maken of hun relatie omschrijven. Maar ook zaken als opleidingsniveau en het functioneren op de arbeidsmarkt speelt een rol. Er zijn zo’n vijf zaken die een echtscheiding kunnen voorspellen:

  1. Leeftijd speelt dus weldegelijk een rol

  Leeftijd speelt dus wel degelijk een rol als het gaat om het voorspellen van een echtscheiding. Zo blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper uit Utah dat tieners en koppels die halverwege de dertig of later trouwen een groter risico lopen op een scheiding dan koppels achterin de twintig of begin dertig. Het risico is het hoogst bij tienerkoppels.

  “Het beste kun je eind twintig in het huwelijksbootje stappen. En zorg je ervoor dat er weinig leeftijdsverschil is tussen jou en je partner. Deze huwelijken overleven over het algemeen het langst.”
  Uit een ander onderzoek blijkt dat een kans op een scheiding toeneemt als er een groot leeftijdsverschil tussen de partners is. Is er een leeftijdsverschil van vijf jaar? Dan is de kans dat een stel uit elkaar gaat 18% groter.

  2. Hoe lang zijn jullie samen?

  Het tijdsbestek van een relatie speelt ook een rol. Heb je weleens van de term: ‘The seven year itch’ gehoord? Deze psychologische term gaat erover dat relaties vaak na zeven jaar beginnen te ‘jeuken’. Veel koppels scheiden na ongeveer zeven jaar huwelijk. Overleef je die zeven jaar? Dan is de kans op een scheiding een stuk kleiner.

  3. Hoe positief zijn jullie?

  Een andere belangrijke factor in een relatie of huwelijk is hoe positief jullie zijn naar elkaar. Zo zijn er vier factoren als het gaat om gedrag die een echtscheiding kunnen voorspellen.
  • Minachting: als je minachting toont in een relatie en je partner als minderwaardig ziet, dan is de kans groot dat jullie huwelijk of relatie van korte duur is. Denk bijvoorbeeld als je partner met zijn of haar ogen rolt als je iets zegt.
  • Kritiek: een dooddoener is als je het karakter van je partner bekritiseerd.
  • Slachtofferrol: wanneer je tijdens een lastige situatie steeds in de slachtofferrol kruipt is dit niet bevorderlijk om problemen op te lossen.
  • Gesprekken blokkeren: blokkeer je lastige gesprekken door gewoon je mond te houden of door een muur op te trekken? Ook dit is niet bevorderlijk voor jullie relatie.

  4. Hoe beschrijf je jullie relatie?

  Hoe beschrijf je jullie relatie bij anderen? In een Amerikaanse studie uit 1992 zijn diverse koppels gevraagd om over hun relatie te praten. Uit de studie is gebleken dat bepaalde aspecten de kracht of juist de zwakte van een huwelijk kunnen voorspellen. Denk daarbij aan dingen als: hoe is de genegenheid voor elkaar en is er een ‘wij-gevoel’? Is er teleurstelling in het huwelijk op te merken? Is er negativiteit en kunnen partners voortborduren op elkaar? Hoe meer negatieve zaken naar voren komen, hoe groter de kans op een echtscheiding.

  5. Hoeveel verdienen jullie?

  Eerlijk is eerlijk, geld speelt nu eenmaal een belangrijke rol in iedere relatie. Geld is vaak een klassieke oorzaak bij een echtscheiding. Denk aan zaken waarbij jij vindt dat je partner teveel geld uitgeeft aan zaken als kleding of onnodige spullen. Of wellicht het geld opmaakt tijdens een avondje in het casino. Stellen die weinig verdienen hebben daarbij vaak ruzies over geld. Maar ook stellen waarbij de een uit een wat rijker milieu komt dan bij de ander kan er onvrede ontstaan. Ook bij hen is het risico op een echtscheiding groter. Zijn een van deze punten herkenbaar en overweeg je om te scheiden? Of heb je wellicht al samen met jouw partner besloten om uit elkaar te gaan en wil je dit op een nette manier regelen? Meesters in Mediation kan jullie hierbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?