Checklist scheiden – waar moet je op letten bij het scheiden?

 • 30 juni 2020
 • Ieder jaar zijn er aardig wat mensen die een scheiding aanvragen, iedereen heeft hier zijn of haar eigen redenen voor. Voordat je kunt scheiden is het alleen wel van belang dat je op de nodige zaken let. Zonder de juiste voorbereiding kom je achteraf echt voor een hoop verrassingen te staan. We hebben hieronder de belangrijkste tips op een rijtje gezet, waar je zeker op moet letten bij een echtscheiding. Door de checklist scheiden te raadplegen kan je een langdurige, vervelende situatie voorkomen.

  Checklist bij een scheiding:


   1. Schakel een mediator in

   Dit is echt een van de meest handige tips die wij je maar kunnen meegeven voor aanvang van een scheiding. De mediator zal het mogelijk maken om het scheidingsproces op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen. Door een mediator in te schakelen zullen beide partijen tot een wenselijke uitkomst kunnen komen. In tegenstelling tot een advocaat is een mediator onpartijdig. Dit houdt dus in dat deze de belangen van beide partijen zal meewegen gedurende de gesprekken.

   2. Stel het belang van de kinderen voorop

   Belangrijk is ook om goed na te denken over een stabiele regeling voor de kinderen. Wil je dat de kinderen de ene week bij papa en de andere week bij mama zijn? Of is een andere regeling wenselijk? Hiervoor is het van cruciaal belang om het kind altijd op de centrale plaats te zetten. Vraag aan je zoon of dochter wat zij zou willen en denk goed na, of dit ook praktisch haalbaar is.


  • Maak een duidelijk overzicht van de financiële zaken– scheiden kan veel financiële gevolgen met zich meebrengen, al helemaal wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Voordat je besluit om te gaan scheiden is het handig om alles op een rijtje te zetten. Wie krijgt welk deel van de inboedel? Wat gebeurt er met de echtelijke woning? Zijn er bepaalde schulden die nog verdeeld moeten worden? Dit zijn allemaal vragen die een rol kunnen spelen bij de afwikkeling van een scheiding. Door hier voldoende aandacht aan te besteden kom je niet meer voor verrassingen te staan.

  • Geef aandacht aan emoties– een scheiding is niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Wij raden je aan om altijd met je partner om de tafel te zitten om ook deze zaken bespreekbaar te maken. Zo willen beide partners misschien de fotoboeken houden. In dit geval kun je de fotoboeken laten herdrukken. De reden dat je hier vooraf al bij stil moet staan, is het feit dat je achteraf niet allerlei dingen wilt regelen. Een goede voorbereiding brengt met zich mee dat je na het scheidingsproces ook echt verder kunt.

  • Lees ons stappenplan. – Hierin nemen we je stapje voor stapje alle belangrijke fasen van een goede scheiding door.

  Er moet natuurlijk nog wel wat meer geregeld worden voor een scheiding, maar met de punten uit onze checklist scheiden ben je al goed op weg. Door het op de juiste manier aan te pakken, kun je de scheiding laten verlopen zonder dat jijzelf, je partner en je kinderen hier al te veel last van zullen hebben.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?