Verwachtte toename scheidingen door Coronacrisis

 • 20 april 2020
 • Enkel voor noodzakelijke zaken naar buiten en anderhalve meter afstand houden van mensen buiten je gezin. Elke dag thuiswerken en 24/7 met elkaar onder één dak. Geen kinderopvang, thuisonderwijs voor schoolgaande kinderen en samen thuiswerken aan de keukentafel. De Coronamaatregelen vergen veel geduld en zelfbeheersing van ons allen. Niet verwonderlijk dat het soms teveel wordt en je het liefst even alleen een luchtje schept. Emoties bouwen zich op, communicatie loopt niet altijd lekker en je ziet elkaar veel meer dan normaal. Een verkeerd woordje is zo gezegd, en je meende dat helemaal niet. Het valt dan ook te verwachten dat de toegenomen onzekerheid over werk, het dagelijks leven en het te veel op elkaar zitten leidt tot meer ruzies en die resulteren op den duur in scheidingen.

  Op HartvanNederland.nl stond recentelijk een artikel waarin echtscheidingsadvocaten de verwachting uitspreken dat er een forse toename van het aantal scheidingen zal plaatsvinden. Graag geven wij een aantal tips waardoor je samen beter de Corona-tijd door kunt komen en een scheiding afgewend kan worden.

  Relatietips om een scheiding te voorkomen

  • Behoud structuur: Dagelijks op tijd opstaan, met elkaar ontbijten en daarna ieder op zijn of haar eigen plek thuiswerken, studeren of een hobby uitoefenen. Door de structuur weet iedereen waar hij aan toe is.

  • Los van elkaar naar buiten: Dagelijks een keer naar buiten gaan is een van de weinige uitjes die we nog hebben. Wissel het bezoek aan de supermarkt af en rij met een omweg terug naar huis.

  • Probeer sociale contacten te onderhouden: Langsgaan bij vrienden is even niet mogelijk, of moet met in acht name van 1.5 meter afstand. Skypen, Facetimen of samen gamen via het internet kan natuurlijk wel. Contact met anderen verminderd de druk op je relatie, biedt perspectief en helpt te ontspannen los van elkaar.

  • Investeer in je relatie: Verras je partner met een romantisch etentje of een ontbijtje op bed, doe een keer spontaan de afwas of geef een complimentje.

  • Verplaats je in de gevoelens van je partner: Ga na wat hem of haar gelukkig maakt, wat irritatiepunten zijn en probeer hier rekening mee te houden.

  • Toon meer begrip: luister meer naar elkaar en probeer onhebbelijkheden meer van elkaar te accepteren. Deze worden door veelal door stress veroorzaakt en hebben niet met jou te maken.

  • Rooster een vast moment in om over elkaars gevoelens te praten.

  • Geniet samen extra van de dingen die nog steeds kunnen. Kook wat vaker een luxe maaltijd, trek een goede fles wijn open en ga gezellig in de tuin zitten.

  Is de scheiding onafwendbaar?

  Komen jullie er onverhoopt toch niet samen als een stel doorheen, dan kan mediation een goed idee zijn. Bij mediation schakel je een onafhankelijke mediator in die geen partij kiest voor een van de partners. Er wordt in een aantal gesprekken rustig gesproken over de huwelijksproblemen en een eventuele afwikkeling van financiële en andere verplichtingen.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?