Kun je scheiden zonder advocaat?

 • 29 juni 2021
 • Veel mensen vragen zich af of je kunt scheiden zonder een advocaat? In dit blog leggen wij je alles uit waarom scheiden zonder advocaat niet mogelijk is. Je hebt namelijk voor het indienen van een scheiding altijd een advocaat nodig, want een scheiding moet worden ingediend bij de rechtbank.

  Het indienen van een scheiding bij de rechtbank

  Wanneer je gaat scheiden zal er uiteindelijk een verzoekschrift bij de rechtbank ingediend moeten worden. Het aanvragen van de scheiding kan in dit geval dus alleen gedaan worden door een advocaat. Dit staat in de wet vastgesteld. De aanwezigheid van een advocaat tijdens een scheiding, is wel anders wanneer de scheiding verloopt via scheidingsmediation. Vaak werken mediators samen met advocaten zodat een aanvraag via mediation bij de rechtbank ingediend kan worden. Op deze manier kom je niet direct in contact met een advocaat of rechter.

  Samenwonen en scheiden zonder advocaat?

  Samenwoners die uit elkaar gaan hebben geen rechten of plichten die vastgelegd zijn in de wet. De enige voorwaarde is dat wanneer er minderjarige kinderen zijn, een ouderschapsplan moet worden opgesteld. Het komt erop neer dat je geen verzoek hoeft in te dienen bij de rechtbank. Wanneer jullie uit elkaar gaan als samenwoners, zul je bijna net zoveel zaken moeten regelen zoals bij een huwelijk. Het maken van duidelijke afspraken zijn dus ook voor samenwoners een belangrijk onderdeel tijdens de scheiding. Heb je hulp nodig? Neem contact op met Meesters in Mediation.

  Wetsvoorstel scheiden zonder rechter

  Eind 2014 werd er een nieuw wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet kunnen zijn om te scheiden zonder tussenkomst van rechter en advocaat. Dit zou dan alleen gelden voor partners zonder minderjarige kinderen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand zou de echtscheiding mogen uitspreken. Het voorstel heeft een lange tijd op tafel gelegen, maar in november 2017 werd het wetsvoorstel ingetrokken. De conclusie is nu dat echtscheidingen niet kunnen worden voltrokken zonder rechtspraak, en dus ook niet zonder advocaat en rechter.

  Wanneer kies ik voor scheidingsmediation?

  Heb je hulp nodig tijdens een scheiding, dan kun je kiezen voor scheidingsmediation. Samen gaan jullie in gesprek en krijgen jullie begeleiding om tot duidelijke afspraken te komen. Meesters in Mediation zorgt er voor dat alles goed verloopt en dat alle mogelijkheden besproken zijn en duidelijk op een rij gezet worden. Het voordeel van een scheidingsmediator is dat jullie zelf niet op zoek hoeven naar een advocaat en dat de mediator het verzoekschrift voor de scheiding zelf kan indienen bij de rechtbank.

  Wanneer kies je wel voor een scheiding met een advocaat?

  Wanneer je kiest voor scheidingsmediation, zul je niet zelf in aanraking komen met een advocaat. Toch is het goed om te weten dat er verschillende situaties kunnen zijn waarbij het inschakelen van een advocaat wel de voorkeur heeft. Stel je voor dat jullie recht tegenover elkaar staan als het aankomt op bepaalde punten, dan kan scheidingsmediation waarschijnlijk niet de juiste hulp aanbieden. Als van tevoren duidelijk is dat jullie er niet samen uit zullen komen, kan het verstandig zijn om een advocaat in te schakelen. Het scheidingsmediation traject moet namelijk wel als doel hebben dat jullie samen tot duidelijk afspraken kunnen komen.

  Hulp nodig tijdens een scheiding?

  Zijn er vragen of onduidelijkheden, of zoek je hulp voor een scheiding? Dan kan Meesters in Mediation in Roosendaal helpen. Wij zorgen voor begeleiding tijdens jullie scheiding. Hierdoor kunnen jullie samen duidelijke afspraken maken. Daarnaast kunnen wij ook het verzoekschrift voor de scheiding indienen bij de rechtbank. Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?