Wat doet een scheidingsmediator?

 • 22 juli 2021
 • Als je gaat scheiden moeten er veel zaken geregeld worden. Vaak zijn deze zaken complex en komen er veel verschillende vragen naar boven. De emoties en gevoelens die aanwezig zijn tijdens een echtscheiding spelen ook een rol. In zo’n situatie kunnen jullie samen bepalen om hulp in te schakelen van een derde partij: een scheidingsmediator. Wat kun je verwachten van bemiddeling tijdens een scheiding? En wat doet een scheidingsmediator? Dat leggen wij je uit in dit blog!

  Wat is mediation?

  Mediation betekent dat je onder begeleiding van een onafhankelijke derde partij een probleem of geschil voor jullie beide gaat oplossen. Mediation, oftewel bemiddeling, wordt daarom ook ingezet tijdens een scheiding.

  Via een mediation traject gaan jullie samen aan tafel om op een goede manier eventuele problemen bespreekbaar te maken en andere zaken op te lossen. Daarbij sluit een mediator aan die we ook vaak  de bemiddelaar noemen. Deze persoon is aanwezig om de gesprekken en afspraken in goed overleg vast te leggen. De mediator heeft de juiste achtergrond, zodat deze weet welke zaken er besproken moeten worden voor het regelen van een scheiding.

  Door verschillende gesprekken komen jullie samen tot oplossingen die voor beide partijen akkoord zijn. Zakelijke afspraken worden gemaakt en daarbij worden jullie emoties en gevoelens ook serieus genomen. Dat is precies wat ook een belangrijk onderdeel van scheidingsmediation.

  De voordelen van scheidingsbemiddeling

  Een van de voordelen van mediation is dat er wordt gezocht naar een win-winsituatie. Door hier de focus op te leggen, kijken we naar de toekomst en is de kans op een goede relatie na de scheiding groter. Wanneer jullie nog veel contact hebben na de scheiding, denk bijvoorbeeld aan eventuele kinderen, is dit een groot voordeel. Lees ook het blog over de ‘6 voordelen van scheidingsmediation’, en waarom dit voor veel gevallen de juiste hulp kan bieden.

  De taken van een mediator tijdens een scheiding

  De scheidingsmediator heeft verschillende taken die jullie helpen en ondersteunen tijdens de scheiding. Hieronder zetten wij ze voor je op een rij:

  • Begeleidt het gesprek tussen jullie beiden
  • Helpt met duidelijke communicatie en laat beide partijen aan het woord
  • Ondersteunt bij het maken van duidelijke afspraken
  • Zorgt ervoor dat de afspraken juridisch mogelijk zijn
  • Analyseert jullie wensen en brengt deze in kaart
  • Zoekt naar oplossingen waar jullie allebei tevreden mee zijn
  • Bewaakt de voortgang en procedure
  • Handelt richting de oplossing

  Meesters in Mediation in Roosendaal is de scheidingsmediator die jullie kan helpen met een echtscheiding en alles wat daarbij komt kijken.

  Wat doet een scheidingsmediator niet?

  Bemiddeling voor een scheiding kan helpen door bepaalde hulp en advies. Maar, het is ook goed om te weten dat scheidingsmediation niet voor alles de oplossing is. Er zijn een aantal zaken die een mediator niet voor jullie kan oplossen of regelen. Je leest hieronder welke zaken dat zijn:

  • De mediator neemt geen beslissingen op het gebied van alimentatie, verdeling van bezittingen of de omgangsregeling voor de kinderen. De keuzes liggen volledig bij jou en jouw partner. Wel zal de mediator de juiste informatie aan jullie geven waar een beslissing over gemaakt moet worden.
  • Het slagen van de bemiddeling hangt sterk af van jullie motivatie. Als jullie allebei vrijwillig de bemiddeling willen doorlopen, tot duidelijke afspraken willen komen, kan de mediator tot goede afspraken komen.
  • Scheidingsmediation is geen relatietherapie en legt niet de focus op het redden van de relatie.

  Scheiden met een scheidingsmediator? Neem contact op

  Willen jullie scheiden, maar is het zoeken naar oplossingen lastig? Neem dan contact op met Meesters in Mediation. Wij helpen jullie graag met begeleiding tijdens de scheiding. Zo kunnen jullie op een goede manier uit elkaar gaan.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?