Ik zoek hulp bij mijn echtscheiding

 • 17 augustus 2021
 • Een scheiding is een grote stap. Twee personen moeten loskomen van elkaar en niet alleen persoonlijk, maar ook financieel. Daarnaast heeft een echtscheiding niet alleen gevolgen voor jullie zelf, maar ook voor de omgeving, denk bijvoorbeeld aan eventuele kinderen. In dit blog vertellen wij je over hulp zoeken bij een echtscheiding en wat daarbij komt kijken.

  1. Start met het zoeken naar hulp en begeleiding

  Jullie hebben besloten om uit elkaar te gaan en daarom moet er veel geregeld worden. Het is belangrijk om samen afspraken en andere zaken op papier te zetten. Wanneer de emoties hoog oplopen, of jullie kunnen moeilijk een besluit nemen, dan is het verstandig om hulp in te roepen van een scheidingsmediator. Dit is de eerste stap om vragen, problemen en een via open communicatie met elkaar aan tafel te gaan. Met echtscheidingsbegeleiding ga je terug naar de basis en bespreken we alle belangrijke zaken die besproken moeten worden.

  2. Het bespreken van een financieel plan

  Er moet ook nagedacht worden over jullie gezamenlijke goederen en financiën. Er zal een financieel plan uitgewerkt moeten worden. Dit kunnen jullie eventueel opstellen met hulp van een mediator. Het is belangrijk om in het financiële plan verschillende bezittingen te omschrijven, je kunt denken aan:

  • De waarde van het huis
  • De waarde van de inboedel
  • Verzekeringen
  • Eventuele schulden en leningen
  • Pensioen
  • Bankrekeningen (spaar- en betaalrekeningen)

  Financieel advies bij een scheiding helpt jullie om deze moeilijke zaken goed met elkaar te bespreken. Ook hiervoor kun je de hulp inschakelen van Meesters in Mediation.

  3. Kinderen en het ouderschapsplan opstellen

  Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, zal er een ouderschapsplan moeten worden opgesteld. Hiervoor kan er ook hulp gezocht worden en het is mogelijk om met een bemiddelaar een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan de afspraken over een omgangsregeling of een co-ouderschap. De mediator helpt jullie hierin een keuze te maken en draagt zorg voor het vastleggen van de afspraken.

  Is mijn scheiding geschikt voor mediation?

  Het klinkt misschien als een gekke vraag, maar ook begrijpelijk. Want, is elke scheiding geschikt voor mediation? In principe is mediation en begeleiding voor elke scheiding mogelijk. Er is wel een voorwaarde dat beide partijen vrijwillig onderdeel willen zijn van het traject. Jullie willen allebei dat er een oplossing komt. Is dat het geval, dan kan echtscheidingsbemiddeling de juiste hulp bieden. Mocht je niet zeker zijn van jouw situatie? Ook dan kun je geheel vrijblijvend met Meesters in Mediation contact opnemen. Wij denken graag met je mee of ons traject bij jouw scheiding past.

  Begeleiding en hulp tijdens een scheiding

  Begeleiding nodig tijdens een echtscheiding? Dan kan Meesters in Mediation helpen. Met begeleiding van een mediator kunnen jullie samen een financieel plan opstellen, een eventueel ouderschapsplan vastleggen en zorgen wij ervoor dat elke belangrijk onderwerp besproken wordt. Naast bovengenoemde punten zijn er nog meer belangrijke zaken die besproken moeten worden. Meer weten over scheidingsbemiddeling? Of heb je hulp nodig? Dan kun je een gratis informatiegesprek inplannen.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?