Wat kan ik verwachten als de echtscheiding voorbij is?

 • 15 september 2021
 • De scheiding is afgerond en alle papieren zijn ondertekend. Wat gaat er nu gebeuren? Zijn er nog bepaalde zaken waar ik rekening mee moet houden? In dit blog vertellen wij wat je kunt verwachten wanneer de echtscheiding voorbij is.

  Een moeilijke tijd

  We beginnen met een belangrijk punt dat we gelijk open op tafel leggen: wanneer de scheiding voorbij is, komt er een tijd aan die niet makkelijk is. Je staat op het punt om een nieuw leven op te bouwen, en dat zonder je ex-partner. Dit kan in eerste instantie voelen als een frisse start en het zal energie kosten om je draai te vinden in je ‘nieuwe’ leven.

  Afspraken en het scheidingsconvenant

  Na het afronden van het echtscheidingsproces, zullen er nog bepaalde afspraken of zaken geregeld moeten worden. Deze afspraken zijn vastgelegd in het scheidingsconvenant en beide partijen moeten deze nakomen. Verder kan het ook zijn dat je op zoek moet naar een andere woning, meer moet gaan werken of regelingen moet treffen voor jullie kinderen. De tijd na de echtscheiding kan alsnog een behoorlijke impact hebben. Zorg voor een goede voorbereiding, daarmee kan Meesters in Mediation mee helpen via scheidingsmediation.

  Een nieuwe plek voor jezelf

  Wanneer je gescheiden bent, moet je op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Het kan ook zijn dat er in het scheidingsconvenant afspraken zijn gemaakt over de (tijdelijke) woonsituatie. Vaak lopen deze afspraken tot twee jaar na de scheiding en wordt er ook gekeken naar een goede oplossing voor het vinden van een nieuwe woning. Hier speelt ook vaak het financiële plaatje een rol, een belangrijk punt om ook rekening mee te houden.

  Naast de afspraken moet je ineens ook weer wennen aan een nieuwe woning. Of je blijft wonen in het huis waar je samen met je ex-partner gewoond hebt, een huis vol herinneringen. Jouw nieuwe leven zal hoe dan ook impact hebben tijdens de periode na de scheiding.

  Emoties die volgen na de scheiding

  Vanaf het punt dat jij en je partner hebben besloten om te gaan scheiden, begint er een proces waarbij veel juridische zaken geregeld moeten worden. Tijdens mediation is het belangrijk om tijd en ruimte te nemen om alles goed te bespreken. Natuurlijk zullen hierbij ook emoties een belangrijke rol spelen. Maar, vergeet ook niet dat wanneer de scheiding eenmaal voltrokken is, het afscheid van bijvoorbeeld de woning ook als zwaar ervaren kan worden. Dat moment kan namelijk voelen als een definitief einde van jullie relatie. De emoties tijdens de periode van scheiden zijn niet weg als de scheiding officieel voltrokken is.

  Jullie kinderen en hun emoties

  Hebben jullie geen kinderen? Dan is de kans groot dat het contact na de scheiding minimaal is. Hierdoor is er voor beide partijen tijd om rust te nemen en is het mogelijk om emoties een plek te geven. Dit is anders dan wanneer er wel kinderen betrokken zijn bij jullie scheiding. De kinderen vormen als het ware een verbinding tussen jullie beiden. Het is mogelijk dat jullie elkaar nog tegenkomen en ook bepaalde afspraken hierover hebben gemaakt.

  Zorg voor duidelijkheid met een ouderschapsplan

  Als jullie officieel gescheiden zijn, blijven jullie altijd de ouders van je kind(eren). Des te meer is het belangrijk om tijdens scheidingsmediation duidelijke afspraken over de kinderen te maken en hier samen ook aan te blijven werken. Meesters in Mediation kan helpen bij het maken van een ouderschapsplan. Met dit plan zorgen we voor een stabiele basis en zetten we zwart op wit hoe jullie samen de kinderen verder zullen opvoeden.

  Een sociale kring die kleiner wordt

  Naast het afscheid nemen van je partner, zul je ook ervaren dat er afscheid genomen zal moeten worden van de sociale kring van jouw partner. Familie, vrienden of andere kennissen zul je misschien minder vaak tegenkomen. Het is goed om te realiseren dat bepaalde connecties en relaties kunnen verwateren en dus naar de achtergrond verdwijnen.

  Een andere financiële en fiscale situatie

  Wat ook zal veranderen is jouw financiële situatie. In het scheidingsconvenant heeft de scheidingsmediator de financiële en fiscale afspraken vastgelegd. In dit document staat duidelijk opgeschreven wat er verwacht wordt van beide partijen als het gaat over de financiën.

  Alimentatierecht

  Het is mogelijk dat na de echtscheiding kinder- of partneralimentatie betaald moet worden. Alimentatie betekent dat je een financiële aanvulling krijgt die helpt bij jouw levensonderhoud. Dit geldt ook voor kinderalimentatie waardoor de partner de zorg en de opvoeding van de kinderen kan blijven betalen. Heb je hulp nodig bij alimentatie? Ook dan kan Meesters in Mediation verder helpen.

  Hulp nodig voor het regelen van een scheiding?

  Wij hopen dat je na het lezen van dit blog een beter beeld hebt gekregen wat je ongeveer kunt verwachten na een echtscheiding. Geen enkele situatie en scheiding is hetzelfde, maar met hulp via scheidingsmediation kun je een scheiding goed regelen. Zo kun je tijdens de periode na de scheiding vooruit kijken en zijn de afspraken en verantwoordelijkheden duidelijk in kaart gebracht.

  Neem vrijblijvend contact op wanneer je hulp zoekt voor het regelen van een scheiding via scheidingsmediation. Meesters in Mediation staat voor jullie klaar!


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?