Hoe vraag ik een echtscheiding aan?

 • 29 september 2021
 • Het is besloten, jullie willen scheiden. Er moeten verschillende zaken geregeld worden, maar waar begin je? Welke eerste stappen moeten er genomen worden en hoe vraag je een echtscheiding aan? In dit blog leggen wij uit hoe je een echtscheiding kunt aanvragen en welke rol echtscheidingsbemiddeling kan spelen tijdens een scheiding.

  Verzoekschrift en de rechtbank

  Je vraagt een echtscheiding aan door een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank via een advocaat. Dit geldt ook voor een scheiding van tafel en bed. Wanneer je wilt scheiden, is er een advocaat nodig. Deze bespreekt met jullie wat er allemaal geregeld moet worden en hoe dat precies in de praktijk uitgevoerd moet worden. Uiteindelijk zal dit allemaal samengevoegd worden in het verzoekschrift. Dit zal bij de rechtbank moeten worden ingediend. Als jullie samen de scheiding aanvragen is er één advocaat nodig.

  Alleen of samen de scheiding aanvragen

  Als beide partijen het eens zijn met de scheiding kan het verzoek ingediend worden. Dit doen jullie samen. Het is ook mogelijk om de aanvraag alleen te doen. Je partner dient dan wel goedkeuring te geven aan de rechtbank. In dat geval laat je aan de rechtbank weten of je het eens bent met de scheiding.

  Als jullie het niet eens zijn over de scheiding

  Helaas kan het ook gebeuren dat jullie het niet eens zijn over de scheiding of bepaalde zaken en afspraken die gemaakt moeten worden. In dit geval is het mogelijk om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld een scheidingsmediator. Samen gaan jullie aan tafel om een oplossing te zoeken en duidelijke afspraken op papier te zetten. Scheidingsbemiddeling kan helpen tijdens een echtscheiding zodat jullie op een goede manier uit elkaar kunnen gaan. Bij Meesters in Mediation hebben wij een stappenplan zodat je van tevoren goed weet waar je aan toe bent en de verschillende fases duidelijk in kaart hebt.

  Wanneer één van de partijen niet meer wilt werken aan de scheiding, kun je alleen een verzoek indienen bij de rechtbank. Ook via deze weg dient een advocaat het verzoek in namens jou. De andere partij wordt dan op de hoogte gebracht en de rechter zal de zaak verder in behandeling nemen. Natuurlijk is deze manier van een scheiding aanvragen zeer ingrijpend. Probeer altijd samen te zoeken naar oplossingen zodat jullie allebei akkoord kunnen gaan met de echtscheiding.

  Huwelijkse voorwaarden

  Als er sprake is van huwelijkse voorwaarden, dien je hier rekening mee te houden tijdens de echtscheiding. Deze voorwaarden zullen een belangrijke factoren spelen tijdens de scheiding want hierover staan de afspraken over de spullen, eventuele schulden en vermogen. Meesters in Mediation kan ook helpen bij het opstellen van een echtscheidingsplan en het bespreken van de huwelijkse voorwaarden tijdens jullie scheiding.

  Online een echtscheiding aanvragen

  Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om online een scheiding aan te vragen. Wanneer jullie op een goede manier met elkaar kunnen communiceren, en duidelijke afspraken kunnen maken, is deze optie van een scheiding aanvragen mogelijk. Het is een goedkope manier van scheiden, maar kan later toch voor problemen zorgen. Wij raden aan om te kiezen voor scheidingsmediation en schreven ook een blog over 3 nadelen van online scheiden. Bij Meesters in Mediation helpen wij om een echtscheiding op de juiste manier te regelen. Zo weet je zeker dat alle belangrijke zaken besproken zijn en je later niet voor verrassingen komt te staan.

  Hulp nodig bij het aanvragen van een scheiding?

  Wanneer je gaat scheiden komt er veel op je af. Je moet nadenken over verschillende onderwerpen die besproken moeten worden met je partner. Denk bijvoorbeeld aan het verdelen van je spullen en de woning. Ook wanneer jullie kinderen hebben zal er een ouderschapsplan moeten worden opgesteld.

  Heb je vragen of problemen wat betreft het regelen of aanvragen van een scheiding? Neem dan vrijblijvend contact op met Meesters in Mediation. Wij bieden mediation aan zodat jullie samen op een goede manier uit elkaar kunnen gaan. Wij staan voor je klaar!


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?