Een echtscheiding zonder partner aanvragen: dit zijn de nadelen

  • 13 oktober 2021
  • Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jullie samen niet kunnen scheiden of dat er bepaalde zaken spelen die ervoor zorgen dat gezamenlijk scheiden geen optie blijkt te zijn. Een scheiding aanvragen zonder partner is in dat geval een optie, maar heeft ook zeker nadelen. Want ook al lijkt het de enige manier, vaak biedt scheidingsmediation een traject waar jullie samen belangrijke zaken goed kunnen bespreken. Meesters in Mediation legt in dit blog uit waarom je een echtscheiding zonder partner aanvragen niet moet doen en wat de nadelen zijn.

    Kun je scheiden zonder toestemming van je partner?

    Jij wilt scheiden, maar je partner niet. Dan kun je scheiden zonder toestemming van je partner. Het antwoord is dus ja: scheiden zonder toestemming van de andere partij is mogelijk. Wanneer je op deze manier wilt scheiden, dien je samen met een advocaat een eenzijdig verzoekschrift in bij de rechtbank.

    Wat is een eenzijdige scheiding?

    Alleen een scheiding aanvragen is een manier van echtscheiden. We noemen dit ook wel ‘alleen’ of ‘eenzijdig’ scheiden. In sommige situaties kan het lastig zijn om samen met je partner een scheidingstraject te doorlopen. Hierdoor komt de optie alleen scheiden op tafel te liggen. Het traject is vaak intensiever, kan voor meer stress zorgen en resulteert ook vaker in een  vechtscheiding en ruzie.  Het is dus belangrijk om goed na te gaan wat de nadelen zijn van een eenzijdige scheiding en of er echt geen andere mogelijkheden zijn om te scheiden met onderlinge toestemming.

    Zo werkt een eenzijdige scheiding

    Bij een eenzijdige scheiding wordt het complete process uit handen genomen door een scheidingsbemiddelaar. Deze partij is ook jouw vertrouwenspersoon en zal voor jou contact opnemen en onderhouden met de advocaat (of adviseur) van je partner. Het doel van het traject is om samen afspraken te maken waar jullie beiden mee akkoord kunnen gaan.

    Bij Meesters in Mediation bieden wij hulp aan tijdens echtscheiden via scheidingsbemiddeling. Wij geloven dat samen afspraken maken, met hulp van een mediator, voor beide partijen rust biedt en ook na de scheiding zorgt voor een eventuele goede relatie. Dit is ook fijn wanneer jullie (een) kind(eren) hebben. Jullie doorlopen samen het volledige echtscheidingstraject samen met een mediator.

    Dit zijn de nadelen van eenzijdig of alleen scheiden

    In dit blog willen we graag duidelijk maken waarom alleen scheiden, zonder toestemming van je partner, ook een keerzijde heeft. Er zijn verschillende nadelen die je zeker niet moet onderschatten:

    • Scheiden zonder toestemming van je partner is een lang en intensief traject
    • De kosten van alleen scheiden liggen vaak hoger omdat jullie allebei een eigen advocaat of adviseur moeten inschakelen
    • Er is meer kans op ruzies en onnodige discussies
    • Vaak ontstaat er ook meer stress
    • Hogere kans op vechtscheiding
    • Na de eenzijdige scheiding is de relatie nog erger verstoord, wanneer er kinderen in het spel zijn, kan dit vele negatieve gevolgen hebben

    Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

    We gaven het al aan bij de nadelen van alleen scheiden, dit traject is veel langer en intensiever. Het vraagt om meer energie en stress dan wanneer jullie besluiten om samen te scheiden met onderlinge toestemming.

    1. Eenzijdig verzoekschrift en het verweerschrift

    Vanaf het moment dat je het verzoekschrift indient bij de rechtbank, heeft jouw partner zes weken de tijd om een verweerschrift in te dienen. Dit document kun je ook omschrijven als een ‘verdediging’ tegen de standpunten van de andere partij.

    2. Uitstel verweerschrift en uitspraak rechter

    Vanaf het insturen van het verweerschrift kan het nog langer duren wanneer de advocaat van je partner ook weer om uitstel vraagt na de eerste periode van zes weken. Uiteindelijk zal er een zitting plaatsvinden bij de rechter. Deze zal tijdens dit moment een uitspraak doen over de eenzijdige scheiding.

    3. In hoger beroep gaan na de uitspraak

    Na de uitspraak is het ook mogelijk om in hoger beroep te gaan. Hiermee geef je aan dat je de zaak nogmaals wilt laten behandelen door een hogere rechter. Dit doe je wanneer je het niet eens bent met een uitspraak. Vanaf dit moment kan het dan ruim een halfjaar duren voordat de scheiding uiteindelijk ingeschreven staat in het register van de burgerlijke stand.

    Zoals je begrijpt vinden wij het bij Meesters in Mediation belangrijk om samen aan tafel te gaan wanneer jullie willen scheiden. Het traject is korter en voorkomt veel stress. Daarnaast is er met mediation meer kans op een eventuele goede relatie na de echtscheiding wat weer een positieve uitwerking heeft voor eventuele (het) kind(eren) in jullie relatie.

    Kies voor mediation wanneer jullie willen scheiden

    Willen jullie scheiden? Dan is het logisch dat er veel vragen naar boven komen. Een echtscheiding is een moeilijke periode. Meesters in Mediation wilt daarbij helpen en biedt daarom scheidingsmediation aan. Waarom kiezen voor mediation? Omdat er veel verschillende voordelen zijn zoals: een goede snelle oplossing, zelf invloed op de afspraken en oplossingen en nog meer.

    Wil je meer weten? Plan dan een gratis informatiegesprek in zodat we samen alles overzichtelijk op een rij kunnen zetten. Je kunt ook van tevoren een kijkje nemen in ons stappenplan, zo weet je gelijk hoe ons bemiddelingstraject is opgebouwd.


    We vertellen u graag meer

    Kennis maken met
    één van onze meesters?