Dit moet je niet doen tijdens een scheiding

  • 26 november 2021
  • We schreven al verschillende blogs over scheiding en wat daarbij komt kijken. Zo keken we naar welke zaken een echtscheiding kunnen voorspellen en waar je op moet letten tijdens een scheiding. In dit blog kijken we naar periode van een echtscheiding en wat je vooral niet doen tijdens een scheiding. Goed om te weten: het is volkomen logisch dat er verschillende situaties voorkomen tijdens een scheiding. Je zou kunnen spreken van fouten die beter niet gemaakt kunnen worden. Toch is het begrijpelijk dat door emoties en de periode van scheiden helaas fouten gemaakt worden.

    Niet om hulp vragen wanneer je dat wel nodig hebt

    Kwetsbaar opstellen kan moeilijk zijn, laat staan om alles in je eentje tot een goed einde te brengen of zelf op te lossen. Een echtscheiding is een periode waarin emoties hoog op kunnen lopen. Daarnaast moeten er veel praktische zaken geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar een nieuwe woning en dan ook nog eens verhuizen. Is het veel? Vraag dan om hulp bij vrienden of familie. Samen is het vaak beter te overzien en zorgt extra hulp voor meer rust.

    Naast hulp voor praktische zaken kan het ook zijn dat je hulp nodig hebt voor het regelen van je scheiding. Bij Meesters in Mediation in Roosendaal bieden wij deze hulp door middel van scheidingsmediation. Samen met de hulp van een scheidingsmediator gaan jullie aan tafel om afspraken te maken. Denk aan het verdelen van jullie vermogen en woning of het opstellen van een ouderschapsplan. Vraag om hulp wanneer je dit nodig hebt, bij familie, vrienden en/of een professional.

    Emoties de boventoon laten voeren

    Misschien een open deur, maar emoties spelen een grote rol tijdens een scheiding. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor emoties, maar het is wel verstandig om belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden in een rustige mentale toestand te overwegen. Vaak gaat het hier over je toekomst en zullen deze keuzes bepalend zijn voor belangrijke zaken zoals de alimentatie of het zoeken naar een nieuw huis.

    Ben je snel emotioneel en laat je je vaak leiden door jouw emoties? Dan is het goed om bij grote beslissingen een stapje terug te nemen en rationeel na te denken over de keuze die gemaakt moet worden.

    Slecht en negatief gedrag laten zien

    We kunnen stellen dat emoties invloed hebben op je gedrag, ook dit is een logisch gevolg van een scheiding. Toch is het niet slim om negatief en naar gedrag richting de ander volledig te laten gaan. Schelden of overmatig veel verwijten op tafel leggen heeft uiteindelijk niet veel nut. Het is begrijpelijk, want boosheid en machteloosheid zijn emoties die vaak op de voorgrond zijn. Bespreek met vrienden jouw frustraties en leg daar je verhaal neer, dit kan natuurlijk ook altijd bij een professional.

    Als je kiest voor respectvolle communicatie met je ex-partner, is er een grote kans dat het na de echtscheiding makkelijker zal zijn om verder te gaan. Het is zelfs mogelijk dat er een goede relatie is na de scheiding. Dit is ook belangrijk voordeel voor wanneer jullie kinderen hebben en hierover afspraken hebben gemaakt. Want dit zal namelijk altijd een factor zijn die jullie zal blijven verbinden na de echtscheiding.

    Slecht praten over je ex-partner tegen je kinderen

    Hebben jullie kinderen? Betrek deze dan nooit in jullie scheiding. Eventuele conflicten, frustraties of andere emotionele zaken tussen jullie beiden hoeven niet gedeeld te worden met de kinderen. Dit betekent ook dat je niet slecht praat over je ex-partner wanneer je kinderen in de buurt zijn. Zwijgen is goud! Blijf neutraal en bedenk dat je altijd jouw frustraties beter met een vriend of vriendin kunt bespreken. Natuurlijk kan hiervoor ook professionele hulp worden ingeschakeld.

    Koppig zijn en geen compromis willen sluiten

    Een goede scheiding gaat gepaard met het sluiten van compromissen. Er zijn twee partijen die samen nieuwe afspraken moeten maken voor de toekomst. Bewust koppig blijven en geen water bij de wijn willen doen kan ervoor zorgen dat een echtscheiding langer duurt dan nodig is. Wees bewust van het feit dat er nooit een perfecte situatie voor je zal zijn. Samen moeten jullie uiteindelijk keuzes maken.

    Het bewust niet mee willen werken of het misgunnen is een grote fout welke een vechtscheiding kan veroorzaken. Vaak gaat het ook om zaken of onderwerpen die niet eens heel belangrijk zijn voor de ander. Meesters in Mediation helpt jullie tijdens een scheiding via mediation. Als mediator kijken we samen met jullie naar de situatie en begeleiden wij door feitelijk te kijken naar de onderwerpen die besproken moeten worden. Het is daarom ook belangrijk dat jullie allebei als doel hebben om mee te willen werken aan het mediationtraject.

    Blijven hangen in een scheiding

    Er zal veel veranderen wanneer een echtscheiding voltrokken is. Deze verandering kan een behoorlijke impact hebben. Je sociale kring is misschien kleiner geworden of het wennen aan je nieuwe woning kost meer energie dan je had gedacht. Het is eenvoudig om te blijven hangen in de emoties van een echtscheiding. Helemaal niet gek trouwens, want het kan voelen alsof de grond onder je voeten vandaan geslagen is. De tijd nemen om de scheiding te verwerken is zeker belangrijk, maar vergeet ook niet om uiteindelijk verder te kijken. Blijf niet hangen, maar ontdek nieuwe mogelijkheden sluit deze periode op een goede manier af.

    Scheidingsmediation bij Meesters in Mediation

    Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben over scheiden en mediation? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jullie klaar en bieden hulp tijdens een echtscheiding via mediation. Meesters in Mediation in Roosendaal is gespecialiseerd in scheidingsmediation en is jullie betrouwbare en onafhankelijke steunpilaar.


    We vertellen u graag meer

    Kennis maken met
    één van onze meesters?