Een samenlevingscontract ontbinden is natuurlijk het gevolg van het verbreken van een relatie. Het samenlevingscontract is daarbij gelukkig wel de “makkelijkste” manier van scheiden in Nederland. Echter staan er in een standaard samenlevingscontract geen vaste afspraken over de afloop van het samenwonen. Dus hoe werkt het ontbinden ervan precies? Dat lees je in dit artikel.
Hoewel het ontbinden van een samenlevingscontract juridisch gezien eenvoudiger is dan andere vormen van scheiding, is de emotionele impact er natuurlijk niet minder om. Jullie kozen ervoor om jullie relatie vast te leggen en dat heeft zeker wat betekend, en nu is dat voorbij. Het is dus belangrijk om jezelf ook de tijd te geven om hier even bij stil te staan. Toch moet het een en ander geregeld worden. Je hebt geen rechters of notarissen nodig om het samenlevingscontract te ontbinden. Hiervoor hoef je enkel een aangetekende brief naar je partner te sturen. Wanneer je op goede voet uit elkaar gaat, kunnen jullie samen afspraken maken over verdere zaken. Valt er een gezamenlijke woning te verdelen, dan is komt de notaris wel in beeld. Komen jullie niet uit complexe afspraken, dan kun je beter terecht bij een mediator.
Het is dus zeker mogelijk om een samenlevingscontract eenzijdig te ontbinden. Dit kun je doen door het verzenden van een aangetekende brief aan je partner. Wanneer je het contract eenzijdig ontbindt, betekent dit echter niet dat je geen gezamenlijke verplichtingen meer hebt. Om deze afspraken en verplichtingen goed te kunnen regelen, is het toch belangrijk om er samen uit te komen.
Hebben jullie samen een koopwoning en willen jullie het samenlevingscontract ontbinden? Dan moeten jullie wel langs bij de notaris om jullie afspraken daarover vast te leggen. Als je hierover al afspraken hebt staan in het samenlevingscontract, is dat natuurlijk een stuk makkelijker. Is dit niet zo, dan moeten jullie samen overleggen wie de woning overneemt, of dat jullie deze verkopen. Misschien wil je partner je uitkopen; alle afspraken die je maakt moeten in ieder geval wel goed vastgelegd worden, de bank moet akkoord gaan en alles moet vastgelegd worden bij de notaris.
Hebben jullie samen één of meerdere kinderen en gaan jullie uit elkaar? Houd dan altijd in gedachten dat jullie verplichting om goed voor jullie kinderen te zorgen boven iedere afspraak gaat die je gemaakt hebt in het samenlevingscontract. Wanneer jullie het samenlevingscontract ontbinden, moeten afspraken gemaakt worden over de zorg voor het kind. Het is dan ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen, waarin onder andere wordt vastgesteld of er alimentatie betaald moet worden.
Willen jullie het samenlevingscontract ontbinden maar komen jullie niet helemaal uit de afspraken? Dan is het slim om contact op te nemen met Meesters in Mediation. Wij helpen jullie graag de beste keuzes te maken, zodat jullie op een goede manier uit elkaar gaan.