Scheiden: waar moet je beginnen?

 • 21 januari 2019
 • Wanneer jullie besloten hebben dat het zo niet langer gaat en het beter is om te gaan scheiden, moeten er verschillende dingen in werking gezet worden. Wanneer je geen kinderen of eigen huis hebt gaat dit natuurlijk een stuk makkelijker dan wanneer dat wel het geval is. Maar of dit nu wel of niet het geval is, het is altijd een moeilijke periode, terwijl er toch veel geregeld moet worden. Dus waar moet je beginnen als je gaat scheiden? We leggen het hier uit.

  Waar moet ik de scheiding aanvragen?

  We leggen eerst de feitelijke zaken uit die moeten gebeuren. Een scheiding omvat namelijk nog veel meer dan dat, maar het begint natuurlijk bij het aanvragen van de scheiding. Je kunt via je advocaat een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. Wanneer je samen de scheiding aanvraagt, is één advocaat genoeg. Wanneer je een eenzijdig verzoek tot scheiding doet, krijgt uw partner een kopie van het verzoekschrift opgestuurd. Je hebt dan allebei één advocaat nodig. De scheiding is definitief wanneer de scheidingsuitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

  De verdeling van alle bezittingen

  Wanneer jullie besloten hebben om te gaan scheiden en nog goed met elkaar overweg kunnen, is het ook een stuk makkelijker om bijvoorbeeld bezittingen te verdelen. Maar vaak ligt dat bij een scheiding toch wat moeilijker. Het is daarom slim om een mediator in te schakelen, die jullie kan helpen bij bijvoorbeeld de verdeling van de bezittingen zoals de gezamenlijke woning en de inboedel. Zo is de kans groter dat jullie er samen uitkomen en hierbij geen advocaten nodig hebben. Zo kan een vechtscheiding voorkomen worden en kan de scheiding ook sneller worden geregeld. Niet alleen de woning en de inboedel moeten verdeeld worden, ook de schulden moeten verdeeld worden. Hoe dat gaat, ligt helemaal aan wat jullie daarover vastgelegd hebben. Wanneer jullie na 1 januari 2018 getrouwd zijn, is dat waarschijnlijk anders dan wanneer jullie daarvoor getrouwd zijn.

  Scheiden: waar begin ik?

  Wanneer je ze hebt, bij de kinderen natuurlijk. Het is heel belangrijk dat jullie de kinderen op tijd vertellen van de situatie, zodat ze hiervan op de hoogte zijn. Ga echter wel pas met je kinderen praten als je daartoe in staat bent en rustig bent. Kinderen zijn slimmer dan je denkt en hebben vaak echt al iets door. Draai niet om het verhaal heen en vertel hoe de situatie in elkaar zit. Vertel het altijd eerst de kinderen en dan pas anderen, zodat uw familieleden en vrienden niet met een geheim rond hoeven te lopen of het er per ongeluk over hebben waar de kinderen bij zijn.

  Snel scheiden met een mediator

  Veel mensen denken bij een mediator al snel aan een relatietherapeut, die gaat kijken wat er nog te lijmen valt. Dat is echter niet het geval. Een mediator zorgt ervoor dat de gesprekken over de scheiding goed verlopen, waardoor de gehele scheiding efficiënt verloopt. Bij een scheiding met advocaten zal er vaak gesproken worden van een winnaar en een verliezer, maar daar gaat het bij een scheiding helemaal niet om. Wanneer je je afvraagt waar je moet beginnen als je gaat scheiden, dan is dat eigenlijk bij een mediator. Dan komen jullie er samen uit.


  We vertellen u graag meer

  Kennis maken met
  één van onze meesters?